Papa stradanje Jermena nazvao genocidom, Turska opozvala ambasadora iz Vatikana

"Prikrivanje ili poricanje zla je kao da ranu puštate da krvari bez da je previjete", rekao je Franjo na početku mise jermenskog katoličkog obreda u bazilici Svetog Petra u Rimu
0 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Reuters
papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2015. 17:38h

Tursko ministarstvo inostranih poslova pozvalo je danas ambasadora Vatikana u Ankari kako bi izrazilo protest zato što je poglavara Rimokatoličke crkve papa Franjo masovno ubistvo Jermena u Otomanskoj Turskoj nazvao genocidom. Poslije toga uslijedila je odluka Ankare da opozove svog ambasadora u Vatikanu radi konsultacija.

Papa Franji odao je danas, povodom 100. godišnjice od pokolja Jermena od strane Otomanske turske vojske u Prvom svjetskom ratu, počast žrtvama nazivajući taj čin "prvim genocidom u 20. vijeku".

Franjo, koji od svojih argentinskih dana ima čvrste veze sa Jermenima, objasnio je svoju izjavu time da je njegova dužnost da oda počast uspomeni na nedužne muškarce, žene, djecu, sveštenike i biskupe koji su bili "besmisleno" poubijani.

"Prikrivanje ili poricanje zla je kao da ranu puštate da krvari bez da je previjete", rekao je Franjo na početku mise jermenskog katoličkog obreda u bazilici Svetog Petra u Rimu.

Istoričari procjenjuju da je gotovo milion i po Jermena ubijeno u sukobima sa turskom vojskom tokom Prvog svjetskog rata, što stručnjaci za genocid širom svijeta smatraju prvim genocidom u 20. vijeku.

Turska, međutim, oštro poriče da je to bio genocid, tvrdeći da je cifra žrtava preuveličana kao i da su ubijeni Jermeni naprosto bili žrtve građanskog rata i nemira.

Bonus video: