Gasne komore "prelile čašu": Marin Le Pen se usprotivila ocu

Govoreći o svojoj "dubokoj tuzi" Marin je rekla da će sazvati sastanak najviših čelnika partije "na kome će se s njim razgovarati kako najbolje zaštiti političke interese Nacionalnog fronta"
0 komentar(a)
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.04.2015. 10:59h

Predsjednica francuskog Nacionalnog fronta, Marin Le Pen, najavila je danas da će se usprotiviti učešću svog oca na predstojećim regionalnim izborima, nagovještavajući veliki partijski i porodični raskol.

Nakon niza kontroverznih izjava, uključujući komentare u vezi sa nacističkim gasnim komorama, pozicija Žan-Mari Le Pena čini se da leži negdje "između strategije spaljene zemlje i političkog samoubistva", saopštila je njegova ćerka Marin, a prenio AFP.

Ona je najavila da će se, na sastanku stranke 17. aprila, usprotiviti očevom učešću na regionalnim izborima u decembru.

Žan-Mari Le Pen, osnivač Nacionalnog fronta, strake krajnje desnice, prošle nedjelje ponovio je svoje uvjerenje da su gasne komore "samo detalj" Drugog svjetskog rata, što je u više navrata izjavljivao tokom skoro tri decenije, zbog čega je osuđivan za govor mržnje.

Ovog puta, međutim, njegova izjava djeluje da je bila kap koja je prelila čašu, navodi francuska agencija.

Govoreći o svojoj "dubokoj tuzi" njegova kćerka Marin je rekla da će sazvati sastanak najviših čelnika partije "na kome će se s njim razgovarati kako najbolje zaštiti političke interese Nacionalnog fronta".

"Njegov status počasnog predsjednika mu ne daje za pravo da uzme Nacionalni front za taoca, da iznosi takve grube provokacije koje deluju kao da im je cilj da meni nanesu štetu, ali koje, nažalost, pogađaju čitav pokret, njegove zvaničnike, kandidate, članove i glasače, veoma teško", stoji u saopštenju Marin Le Pen.

Od kako je preuzela vođstvo nad Nacionalnim frontom 2001, Marin Le Pen je nastojala da stranku učini prihvatljivijom varijantom za većinsko biračko tijelo.

Ta stategija je pomogla da Nacionalni front zauzme prvo mjesto na izborima za Evropski parlament u Francuskoj prošle godine i uzme četvrtinu glasova birača u prvom krugu lokalnih izbora prošlog mjeseca.

Bonus video: