OTPOR ZBOG UKRAJINE

Da li počinje raskol u pravoslavlju: Vartolomej ni u molitvama Moskve

Portparol ruske crkve Ilarion kazao je da odgovor pravoslavne crkve Rusije "ne znači potpun raskid Evharistijskog pričešća"
219 pregleda 78 komentar(a)
Patrijarh Kiril, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Patrijarh Kiril, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2019. 09:26h

Ruska pravoslavna crkva najavila je otpor lideru svjetske Pravoslavne zajednice, poručivši da neće učestvovati u događajima na čijem je čelu Vaseljenska patrijaršija.

"Raskol" u crkvi je posljedica spora oko kontrole ukrajinske crkve.

Ruska crkva je na sastanku vodećih sveštenika najavila da Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja neće ni pominjati u molitvama.

Sastanak je održan kako bi se dao odgovor na prošlonedjeljnu odluku Vaseljenske patrijaršije koja je podržala autokefalnost ukrajinske pravoslavne crkve.

Portparol ruske crkve Ilarion kazao je da odgovor pravoslavne crkve Rusije "ne znači potpun raskid Evharistijskog pričešća".

Ipak, djeluje kao značajan otpor autoritetu Vartolomeja koji se smatra prvim među jednakima kod pravoslavnih vođa.

Agencija Interfaks prenosi da je Ilarion upozorio o raskolu u crkvi ukoliko se nastave pokušaji da se ukrajinska crkva oslobodi ruskog nadzora.

"Bićemo primorani da u potpunosti raskinemo Evharističko pričešće i ovo će značiti da Konstantinopoljski patrijarh koji se često stavlja pred 300 miliona pravoslavaca više neće biti na čelu", rekao je Ilarion.

Crkva je u Ukrajini vezana za Rusku patrijaršiju stotinama godina, iako su neke parohije u posljednje dvije decenije formirale zasebnu crkvu.

Preporučujemo za Vas