Jasna perspektiva prijema u EU nužna za opstanak Moldavije

Manje od dva mjeseca pred samit Istočnog partnerstva u Rigi, Kišinjev insistira da "vrata EU ostanu otvorena" za one od šest partnera (Ukrajina, Moldavija, Bjelorusija, Gruzija, Jermenija i Azerbejdžan) koji ispunjavaju uslove za prijem u EU
1 komentar(a)
Moldavija, EU, Foto: Beta-AP
Moldavija, EU, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.04.2015. 09:23h

Zabrinutoj zbog sukoba u susjednoj Ukrajina, Moldaviji je "više nego ikad" potrebna jasna perspektiva prijema u Evropsku uniju, izjavila je njena ministarka inostranih poslova Natalija German u intervjuu za AFP.

"Ponuda evropske perspektive Moldaviji je sada važnije nego ikada prije, zbog napete situacije u regionu koja stvara mnoge izazove", rekla je German, iz proevropske Liberalno-demokratske partije (PDLM).

Manje od dva mjeseca pred samit Istočnog partnerstva u Rigi, Kišinjev insistira da "vrata EU ostanu otvorena" za one od šest partnera (Ukrajina, Moldavija, Bjelorusija, Gruzija, Jermenija i Azerbejdžan) koji ispunjavaju uslove za prijem u EU.

"Nadamo se da će se ovaj vizionarski pristup odraziti u dokumentima samita", rekla je ministarka, dok nema konsenzusa o ovom pitanju.

Pred Moldavijom, bivšom sovjetskom republikom sa 3,5 miliona stanovnika, i dalje je dug put do ulaska u EU. Brisel je nedavno pohvalio njen napredak tokom 2014. godine, ali je naglasio da ona treba još mnogo da uradi, posebno u reformi pravosuđa i suzbijanju korupcije.

Tri proevropske stranke koje su na vlasti bile do novembra, nisu poslije decembarskih izbora uspjele da obnove svoj savez, i Moldaviju od tada predvodi krhka manjinska vlada koju su formirale demokratska i liberalno-demokratska partija, uz podšku komunista.

Zapadnjaci sumnjaju u sposobnost te vlade da održi tok evrointegracije, a komunisti ne kriju anti-evropeizam.

I dalje nije poznato kada Moldavija namjerava da podnese zahtjev za prijem u EU, dok je ranije pominjan maj ove godine.

"Moramo dostići kritičnu masu za sprovođenje reformi da bismo mogli da podnesemo zahtjev za prijem u članstvo (...), uz saglasnost naših evropskih partnera", rekla je ministarka German.

Za tu najsiromašniju zemlju Evrope, smještenu između Ukrajine i Rumunije, prijem u EU bi bio protivotrov za separatističke tendencije samoproglašene "Republike Pridnjestrovlje" - teritorijalnog pojasa na istoku sa 500.000 stanovnika ruske nacionalnosti, i Gavgazije - južnog regiona naseljenog stanovništvom ruske i turske nacionalnosti.

"Evropska integracija je najbolji način za ponovno ujedinjenje, jer bi korist osjetili svi (...), to je bolje od bilo koje druge strategije" protiv separatizma, rekla je German.

Ona je u prilog tome navela pozitivan uticaj rastućeg zbližavanja sa EU, posebno Sporazuma o pridruživanju koji su EU i Kišinjev potpisali juna prošle godine, i koji je počeo da otapa neprijateljstvo prema Evropi, ali i nostalgiju prema SSSR-u koje naročito ima u Pridnjestrovlju.

Oko 75.000 stanovnika Pridnjestrovlja je dobilo pasoše Moldavije što im je omogućilo da putuju bez viza u EU, dok 30 odsto izvoza iz tog regiona koji je ranije išao u Rusiju, sada ide u EU, rekla je ministarka.

Bonus video: