Lavrov: Ukrajina drži ključ odnosa Rusije i EU

“Očigledno mi je da Vašington ne želi da vidi uspjeh sporazuma iz Minska i prevazilaženje krize u odnosima Rusije i EU, iako me državni sekretar SAD Džon Keri stalno uvjerava u suprotno”, zaključio je Lavrov
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.04.2015. 10:52h

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da odnosi između Rusije i Evropske unije zavise od implementacije dogovora iz Minska.

Dodao je i da Kijev blokiranjem izvršenja dogovorenih obaveza blokira i normalizaciju odnosa, prenosi B92.

”Kroz to Ukrajina sada drži ključ regulacije odnosa Rusije i Evropske unije. Kijev koristi to što Evropska unija povezuje svoju politiku prema Rusiji sa sprovođenjem sporazuma potpisanog u Minsku”, naveo je Lavrov.

Prema njegovim riječima, kada jedna strana mora da kupi vrijeme, ideja je da se skrene pažnja sa glavnog problema, uz napomenu da je ideja evropskih mirotvoraca u Ukrajini primjer trika.

“Rusija je spremna da čuje mišljenje Kijeva, samo ako predstavnici regiona Donjecka i Luganska budu uključeni u diskusiju, ali Ukrajina mora da objasni zašto misija evropskih mirotvoraca može da ima više efekta od misije OEBS”, istakao je Lavrov.

On je rekao i da sve njegove kolege iz inostranstva sa kojima razgovara dolaze na sastanke pod pritiskom ambasadora iz SAD .

“Očigledno mi je da Vašington ne želi da vidi uspjeh sporazuma iz Minska i prevazilaženje krize u odnosima Rusije i EU, iako me državni sekretar SAD Džon Keri stalno uvjerava u suprotno”, zaključio je Lavrov.

Bonus video: