Cipras traži odgovore za porijeklo grčkih mjera štednje

"Grčki narod ima potrebu da shvati kako je zemlja prihvatila mjere koje su joj povećale dug sa 124 odsto BDP-a početkom krize na 175 odsto danas, koje su dovele do povećanja nezaposlenosti, pada plata i egzodusa mladih diplomaca", rekao je Cipras
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.04.2015. 08:44h

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da su pitanja koja se postavljaju posljednjih pet godina oko sprovođenja planova štednje izuzetno značajna i da ljudi imaju prava na odgovore.

Cipras je ove rekao sinoć na sjednici grčke Skupštine posvećenoj komisiji za reviziju grčkog duga koju je 17. marta pokrenula predsjednica Skupštine Zoe Konstantopolu.

Formiranje ove istražne komisije spada u jedno od izbornih obećanja Aleksisa Ciprasa.

Komisija je sastavljena od naučnika i pravnika i cilj joj je da utvrdi porijeklo grčkog duga i planova štednje uvedenih od 2010. godine u zamjenu za finansijsku pomoć Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Komisija će ispitati period između maja 2010. datuma prvog memoranduma između Grčke i povjerilaca do januara 2015. datuma kada je radikalna ljevica Siriza došla na vlast.

"Grčki narod ima potrebu da shvati kako je zemlja prihvatila mjere koje su joj povećale dug sa 124 odsto BDP-a početkom krize na 175 odsto danas, koje su dovele do povećanja nezaposlenosti, pada plata i egzodusa mladih diplomaca", rekao je Cipras.

Poslanici socijalista PASOK-a i konzervativaca Nove demokratije bučno su reagovali na njegove riječi. Te dvije partije, članice bivše koalicije na valasti najavile su da neće glasati za formiranje komisije.

Parlamentarna grupa socijalista osporava i izbor datuma za period koji će komisija ispitivati, ističući da je dug znatno porastao za vrijeme mandata Nove demokratije između 2004. i 2009.

Komisija treba prve nalaze da predstavi u junu.

Bonus video: