Ruski mljekari traže oštriji embargo

Autori obraćanja tvrde da raste uvoz običnog sira pod vidom bezlaktoznog, čiji uvoz nije zabranjen i dodaju da svaki tvrdi i polutvrdi sir može biti proglašen da je bez laktoze
64 pregleda 0 komentar(a)
mlijeko, Foto: Shutterstock
mlijeko, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.04.2015. 16:10h

Ruski proizvođači mlijeka pozvali su predstavnike Vlade da pooštre embargo na uvoz prehrambenih prozvoda iz zemalja koje su uvele antiruske sankcije.

Proizvođači traže da se pod embargo stavi i uvoz "proizvoda nalik na sir".

Gransko udruženje Sojuzmoloko ukazalo je da je uvoz iz Francuske, Danske, Litvanije i Poljske proizvoda nalik na sir, izrađenih korišćenjem biljnih masnoća, u posljednja dva mjeseca 2014. godine dostigao 6.000 tona.

U udruženju navode da je carina dozvolila uvoz na osnovu formalnih naznaka bez provjere uzoraka proizvoda. Pri tome se navodi da se Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor ne bavi proizvodima nalik na sir, jer se oni ne smatraju proizvodom životinjskog porijekla.

"Svi ti faktori svjedoče o tome da se pod vidom 'proizvoda nalik na sir s biljnom masnoćom' u suštini realizuje stalan uvoz na teritoriju Rusije sira porijeklom iz Evrope", naglašavaju u Sojuzmoloku.

Pored toga, autori obraćanja tvrde da raste uvoz običnog sira pod vidom bezlaktoznog, čiji uvoz nije zabranjen i dodaju da svaki tvrdi i polutvrdi sir može biti proglašen da je bez laktoze.

U Rospotrebnadzoru kažu da prozvodi nalik na sir prolaze provjeru, međutim njihove isporuke mogu biti zabranjene samo ako pakovanje ne odgovara zahtjevima Carinske unije.

U Ministarstvu poljoprivrede i kabinetu Arkadija Dvorkoviča nisu mogli da potvrde da su primili prijavu.

Rusija je u avgustu 2014. godine uvela zabranu uvoza mesnih proizvoda, voća i povrća, morskih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda iz zemalja Evropske unije, Australije, Kanade, Norveške i SAD, kao odgovor na sankcije koje su te zemlje uvele Rusiji zbog situacije u Ukrajini. Kasnije je spisak korigovan, pa je dozvoljen uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda bez laktoze, sjemenskog krompira, kukuruza šećerca, dijetetskih suplemenata i vitamina.

Bonus video: