Ugašen TV kanal krimskih Tatara: Ruski nadležni organi ne daju dozvolu

"Prestali smo sa emitovanjem programa u ponoć", rekla je zamjenica generalnog direktora ovog kanala Lilja Budžurova za AFP i dodala da oko 200 zaposlenih ne želi da odustane i da traži načine da zadrži medij u životu
293 pregleda 0 komentar(a)
Krimski Tatari, Foto: Beta-AP
Krimski Tatari, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.04.2015. 14:06h

Televizijski kanal ATR namijenjen krimskim Tatarima prestao je sa radom pošto nije dobio dozvolu ruskih nadležnih organa za emitovanje programa, što je naišlo na veliko nezadovoljstvo tatarskih aktivista, ali i Kijeva.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je na Tviteru napisao "Možete da ugasite kanal, ali ne možete da zaustavite želju krimskih Tatara za slobodom i istinom".

Krimski Tatari su se inače protivili pripajanju Krima Rusiji i čine 13 odsto stanovništva na poluostrvu.

"Prestali smo sa emitovanjem programa u ponoć", rekla je zamjenica generalnog direktora ovog kanala Lilja Budžurova za AFP i dodala da oko 200 zaposlenih ne želi da odustane i da traži načine da zadrži medij u životu.

"Griješi svako ko misli da može da ubije kanal - koji je kao takav jedinstven u svetu", rekla je ona.

Ruske vlasti su nakon pripajanja Krima optuživali za ekstremizam ovu televizijsku stanicu koja emituje program na ruskom, tatarskom i ukrajinskom, navodi AFP.

"Ovo su teška vremena za nas", rekao je Sevgil Musajeva-Borovik, pripadnik tatarske zajednice i urednik lista Ukrajinska pravda, dodavši da je ATR "jedini kanal krimskih Tatara koji govori o kulturi i istoriji našeg naroda na maternjem jeziku".

Tatare je tokom Drugog svjetskog rata Staljin protjerao u Centralnu Aziju, a na Krim su se vratili nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Bonus video: