Bugari svaki peti euro dobiju od EU

Kuneva, koja je bila šef pregovarackog tima Bugarske u procesu pristupanja, smatra da je ključno raditi na ispunjenju političkih kriterijuma, kroz poglavlja 23 i 24, kao i da su izuzetno važna i ekonomska poglavlja, prije svega zbog ukadanja državne pomoći privredi
1 komentar(a)
Euro, Foto: Shutterstock
Euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.04.2015. 10:17h

Bugarska 20 odsto svog budžeta dobija kroz razne fondove EU, a 75 odsto ukupnih infrastrukturnih investicija u Bugarskoj je iz evropskih fondova.

To je izjavio predsjednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Aleksandar Senić, koji je predvodio srpsku parlamentarnu delegaciju u posjeti Bugarskoj.

On je naveo da je sa tamošnjim zvaničnicima razgovarano o završetku Koridora 10 Niš-Sofija, kao i o izgradnji gasnog interkonektora između dvije zemlje.

Senić je rekao i da je bilo riječi o otvaranju nova dva granična prelaza Patacinci-Bankja i Salaš-Novo Korito, kao i o evropskom putu Srbije.

"Upoznao sam predstavnike bugarske Vlade o našoj spremnosti da počnemo sa otvaranjem pregovarackih poglavlja, kao i tome da su skrininzi za sva poglavlja već završeni", rekao je Senić.

Tokom razgovora sa potpredsjednicom bugarske vlade za evropske politike i državnu upravu Meglenom Kunevom i zamjenikom premijera, koji je zadužen za evropske fondove i ekonomiju Tomislavom Doncevim, naglašeno je da Bugarska pruža veliku podršku Srbiji na evropskom putu.

Kuneva, koja je bila šef pregovarackog tima Bugarske u procesu pristupanja, smatra da je ključno raditi na ispunjenju političkih kriterijuma, kroz poglavlja 23 i 24, kao i da su izuzetno važna i ekonomska poglavlja, prije svega zbog ukadanja državne pomoći privredi.

Bonus video: