Ruski bogataši prinuđeni na odricanja, ali lojalni Putinu

Osjećajući stisak ekonomske krize ruski milioneri suzdržavaju se od besomučnog trošenje i vode „skromniji” stil života
174 pregleda 23 komentar(a)
Alisa Krilova, Foto: Reuters
Alisa Krilova, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2015. 18:01h

Ruska manekenka Alisa Krilova otkazala je porudžubinu najnovijeg modela “mercedesa”, Novu godinu je dočekala u Moskvi umjesto na skijanju u Alpima i sada zapošljava Ruse a ne strance. Bivša mis Rusije i univerzuma je među ruskim superbogatašima, ali čak i ona i veliki broj njenih bogatih prijatelja osjećaju stisak ekonomske krize.

Oni su ušli u „neku vrstu hibernacije“ i suzdržavaju se od raskošnih zabava i trošenja kako bi nadoknadili neke od miliona koje su izgubili zbog pada vrijednosti rublje i akcija na berzama.

Međutim čak ni ovaj „skromniji“ način života koji su primorani da vode nije natjerao bogataše da napuste Rusiju niti da se okrenu protiv predsjednika Vladimira Putina, koji je propagirao patriotizam tokom ukrajinske krize i pozivao biznismene da vrate novac u Rusiju kako bi poboljšali njenu poziciju u jednoj od najtežih kriza sa zapadom od hladnog rata.

Putin je davno napravio dogovor sa imućnima da se ne miješaju u politiku ako žele da zadrže novac

Smještena u dnevnoj sobi nsvog novog stana u Moskvi, Krilova, 32, priča kako su njeni sunarodnici pohitali da kupe televizore, frižidere i druge proizvode kada je u decembru rublja pala a radnje nijesu stigle da izmijene cijene.

„Ja sam prilično smirena, mislim da se nije dogodilo ništa strašno. Naravno, nijesmo otišli nigdje za praznike ove godine jer nijesam vidjela svrhu da plaćamo trostruko više od realne vrijednostu“, kazala je Krilova za Rojters.

Ovo je upravo stav na koji računa Putin. Od kako je došao na vlast 2000, bivši KGB špijun je obuzdao moćne biznismene, ili oligarhe, koji su tokom 1990-ih iskoristili kontrolu nad ruskom ekonomijom kako bi uticali na politiku u njegovog prethodnika Borisa Jeljcina.

Putin je napravio dogovor sa bogatima - budite lojalni i klonite se politike i možete da zadržite svoju imovinu. Taj dogovor, kako navodi Rojters, opstaje uprkos tome što je rublja pala 40 odsto u odnosu na dolar od prošlog ljeta, a ekonomiju su oslabili pad cijena nafte i sankcije.

Ranije ovog mjeseca, Putin je ponovo pozvao vodeće biznismene da vrate kući novac sa ofšor računa prije nego što Zapad prekine protok u mogućim novim sankcijama. „Dakle, bio je jasan - imate dovoljno za dobar životni standard, stoga molim vas da sve vratite u Rusiju kako bismo podigli našu zemlju“, kaže Krilova.

Urednik jednog časopisa Aleksej Koval kaže da mada većina ruskih bogataša ovih dana ostaje kući, pojedini imaju razrađen plan evakuacije za slučaj da padnu u nemilost.

Krilova tvrdi da je većina njene i imovine njenog supruga, bogatog biznismena, i dalje u Rusiji

„Mislim da je većina biznismena, koji se na neki način plaše, još davno pripremila avione na nekim zabačenim pistama koji su spremni za brzu evakuaciji ili za evakuaciju svoje prodice“, kazao je Koval, direktor Sitimagazina, koji daje savjete o stilu i investicijama „uspješnim ljudima“.

U međuvremenu, pojedine luksuzne kompanije, mada su uračunale trošak ulaska Rusije u recesiju, takođe računaju i na to da će se ruski bogataši pritajiti jedno vrijeme i izbjegavati inostranstvo. Zbog toga je, na primjer, kompanija Bulgari saopštila da planira da otvori prvu radnju u Rusiji u oktobru. Međutim, bez obzira na sve, Bulgari i slične kompanije će morati da se zadovolje elitom koja je postala „skromnija“ kada su u pitanju potrošačke navike.

Niko ne želi da se šepuri i svi čekaju. Kada je izbila panika, kriza, spekulacije, srednja klasa je izvadila novac iz slamarice i počela da kupuje“, kaže Krilova. „Oni iznad srednje klase, oni su u nekoj vrsti hibernacije“, zaključuje Krilova.

Bonus video: