Raspušten britanski palament, Kameron kod kraljice Elizabete

Prijem Kamerona kod kraljice biće možda njegova posljednja posjeta Bakingemskoj palati kao predsjednika britanske vlade, pošto je danas raspušten parlament, čime je označen početak kampanje za najneizvjesnije izbore u posljednjih više decenija
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2015. 13:30h

Britanski premijer Dejvid Kameron je, poslije posete kraljici Elizabeti Drugoj, prvog dana zvanične kampanje za parlamentarne izbore, oštro napao glavne političke rivale.

Prijem Kamerona kod kraljice biće možda njegova posljednja posjeta Bakingemskoj palati kao predsjednika britanske vlade, pošto je danas raspušten parlament, čime je označen početak kampanje za najneizvjesnije izbore u posljednjih više decenija.

Na izborima 2010. ni Kameronovi konzervativci ni laburisti nisu uspjeli da osvoje većinu mjesta u Donjem domu, a izborna slika sada je još složenija. Konzervativci su bili rinuđeni da formiraju vladu s liberalnim demokratama.

Značajnu ulogu poslije izbora 7. maja mogu dobiti manje partije, kao što su škotske i velške partije, Zeleni ili antievropske partije.

Značajna pažnja tokom kampanje biće posvećena EU i imigraciji, ali glavna tema dvije najveće stranke biće ekonomija.

Veći porezi, rast javnog duga i povećanje nezaposlenosti biće rezultat pobjede laburista, rekao je Kameron ispred sjedišta vlade.

Kameron je izjavio da bi pobjeda laburista značila "ekonomski haos" i ugrožavanje oporavka Velike Britanije od globalne recesije.

Lider opozicione Laburističke partije Ed Miliband tvrdi da se mnogim biračima čini da se taj oporavak "dešava nekom drugom, negdje drugdje". On je obećao da njegova vlada neće povećavati poreze niti birokratsku regulativu.

Obećanje Kamerona da će 2017. raspisati referendum o ostanku Britanije u EU, Miliband je nazvao najvećim rizikom za preduzeća u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Današnja posjeta Kamerona britanskoj kraljici više je stvar učtivosti nego što je to obaveza.

Ovim izborima biće prekinuta tradicija da premijer traži od monarha dozvolu da raspusti parlament. To će se od sada raditi automatski, po zakonu kojim je određeno da se izbori održavaju prvog četvrtka u maju svakih pet godina, osim ako se vladi ne izglasa nepovjerenje.

Bonus video: