Šenborn: Moguće je papino povlačenje

Šenborn je podsjetio da je papa Fransisko star 79 godina i da ima samo jedno plućno krilo, te da se ne štedi i daje sve od sebe
1 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.03.2015. 08:09h

Bečki nadbiskup, kardinal Kristof Šenborn smatra da je moguće povlačenje poglavara rimokatoličke crkve pape Franje sa te funkcije.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku listu "Esterajh", kazao da je "zamisliva ostavka pape Fransiska", dodajući da ga nisu, s tim u vezi, iznenadile izjave pape.

Šenborn je podsjetio da je papa Fransisko star 79 godina i da ima samo jedno plućno krilo, te da se ne štedi i daje sve od sebe.

"To što ima takav osećaj i što ga iznosi je tipično za njegov stil. On kaže šta misli. Papa Fransisko je iznio mogućnost povlačenja kao njegov prethodnik papa Bendikt", podsjetio je on.

Prema njegovim rečima, povlačenje pape je tako moguće.

Istovremeno je austrijski kardinal rekao da katolici mogu biti sretni što imaju papu Franju i da mogu samo poželjeti da ostane što duže na toj dužnosti. Ali, dodaje, treba imati i razumjevanje ako jednog dana kaže da nema više snage.

Papa Franja, prema njegovim riječima, je "ogroman poklon", te ga poredi sa papom Jovanom XXIII, koji je prije pet decenija donio novine u crkvu.

"On je osveženje, jednostavan, direktan, blizak životu. Nije komplikovan i živi život okrenut siromašnima i napaćenima", smatra Šenborn.

Bonus video: