Krim: Zatvara se opoziciona televizija

Predstavnici televizije izjavili su da su u četiri navrata podnosili zahtjeve za produženje dozvole za rad, ali su ih ruske vlasti odbijale
1 komentar(a)
Krim, prosruski demonstranti, Foto: Reuters
Krim, prosruski demonstranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2015. 19:41h

Televizija krimskih Tatara koja se protivi pripajanju Krima Rusiji saopštila je da prekida rad poslije nekoliko mjeseci pritisaka ruskih vlasti.

Televizija ATR je u septembru prošle godine optužena za ekstremizam, a lokalni odsjek ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova je saopštio da ta televizija "namjerno širi nepovjerenje prema ruskim vlastima".

Tatarska televizija prestaće da radi prvog aprila.

Predstavnici televizije izjavili su da su u četiri navrata podnosili zahtjeve za produženje dozvole za rad, ali su ih ruske vlasti odbijale.

ATR, koji ima tri podružnice, dvije radio stanice i jedan kanal s programom za djecu, prijeti krivična prijava zbog ilegalne aktivnosti ako bude emitovala program bez dozvole.

"Prijeti nam novčana kazna od 500.000 rubalja (8.000 eura) i zaplijena opreme", izjavila je direktorka televizije Elzara Islijamova.

Po njenim riječima, toj nezavisnoj televiziji, osnovanoj 2005. godine, prijeti zatvaranje još od aneksije Krima Rusiji u martu 2014. godine.

Vođa krimskih Tatara Mustafa Đemilev osudio je nedavno "potpuni nedostatak demokratskih sloboda" na Krimu od kada je pripojen Rusiji.

Krimski Tatari su bojkotovali referendum o nezavisnosti Krima koji je bio uvod u aneksiju.

Tatari, etnički bliski Turcima, i uglavnom muslimani, kolektivno su deportovani s Krima u Sibir 1944. godine za vrijeme sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča Džugašvilija Staljina. Za tri dana tada je protjerano više od 190.000 krimskih Tatara.

Krimski Tatari su počeli da se vraćaju u postojbinu tek krajem osamdesetih godina, s raspadom Sovjetskog Saveza. To stanovništvo, međutim, brzo raste u poređenju sa ostarelim ruskim stanovništvom, a integracija Tatara je dugoročan problem Kremlja.

Bonus video: