Jedan od pilota nije bio u kabini u vrijeme nesreće

Avion, koji je pao u francuskim Alpima, bio je oštećen prošle nedjelje na bečkom aerodromu Švehat, tvrdi austrijski Kurier
21 komentar(a)
Džermanving, Foto: Beta/AP
Džermanving, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.03.2015. 12:58h

Snimci razgovora u kokpitu njemačkog aviona Džermanvings pokazali su da je jedan od pilota napustio kokpit i nije mogao da se vrati unutra prije nego što se avion srušio u francuskim Alpina, usmrtivši svih 150 putnika i članova posade, javlja Njujork tajms.

Na osnovu snimka se ne može zaključiti zašto je pilot napustio kokpit, niti zašto nije mogao ponovo ući u isti u trenutku kada je avion padao.

Istražitelji proučavaju snimke razgovora iz jedne od crnih kutija, dok i dalje tragaju za drugom crnom kutijom.

“Pilot koji je van kokpita tiho kuca na vrata ali nema odgovora”, rekao je neimenovani istražitelj za Njujork tajms, pozivajući se na sadržaj snimka. “A zatim jače kuca na vrata, ali nema odgovora. Čuje se kako pokušava da sruši vrata”.

Prema izvoru, piloti su razgovarali na njemačkom. Pred kraj leta na snimku se čuje alarm koji ukazuje na prinudno prizemljenje, potom jak zvuk slijetanja.

Za sada se ne zna koji je od pilota napustio kabinu, kapetan leta ili kopilot.

Kapetan leta imao 6.000 sati letjenja

Kapetan leta imao je više od 6.000 sati letjenja, navode njemački mediji u izvještajima o avionu.

Kopilot aviona "Džermanvingsa" koji se srušio u južnoj Francuskoj, bio je na poslu u toj kompaniji od septembra 2013. godine i imao iza sebe 630 sati letačkog iskustva, rekla je portparolka "Lufthanze".

Kopilot se školovao u Bremenu, u letačkoj školi "Lufthanze", koja je "majka-firma" kompanije "Džermanvings", navela je portparol.

Avion bio oštećen nedjelju dana prije nesreće

Avion, koji je pao u francuskim Alpima, bio je oštećen prošle nedjelje na bečkom aerodromu Švehat, tvrdi austrijski Kurier.

List Kurier na svom portalu, pozivajući se na portparola Lufthanze, navodi da je, nakon oštećenja prilikom obavljanja poslova pristajanja i iskrcavanja putnika i robe, bilo potrebno na avionu promijeniti jedan relej za upravljanje.

List ukazuje da je 17.marta, u 19.16 časova, sa aviona otklonjeno snabdjevanje strujom sa kopna bez da se prethodno prekine dotok struje ka avionu.

Usljed toga došlo je do oštećenja releja, koji je zamijenjen.

Potom je, uz uključene motore, obavljeno testiranje, koje je prošlo bez problema.

Pilot austrijske kompanije i šef savjeta osoblja AUA Karl Minhard objasnio je da tako nešto može uvijek da se desi.

On je kazao da se i njemu tako nešto već desilo i da nije imalo nikakve posljedice.

Erbus A320 sa oznakom D-AIPX je prošle nedjelje u više navrata letio na liniji Beč-Dizeldorf-Beč.

Rodbina žrtava stigla u Francusku

Članovi rodbina žrtava avionske nesreće doputovali su danas na jug Francuske specijalnim letovima Lufthanze, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Dva aviona iz Diseldorfa i Barselone s porodicama žrtava nesreće sletjela su na marsejski aerodrom", oko 200 kilometara od mjesta pada aviona, izjavio je portparol francuskog ministarstva Anri Brande.

Rodbina žrtava potom treba ode do nadomak mjesta nesreće gdje će odati poštu poginulim.

Glavni tužilac Marseja Bris Roben održaće danas konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti detalje istrage.

Spasilačke ekipe izvukle prva tijela nastradalih u avionu

Spasilačke ekipe izvukle su prva tijela nastradalih u padu aviona, javljaju njemački mediji.

"Posmrtni ostaci nastradalih putnika su kasno poslije podne izvučeni sa mjesta nesreće", prenose mediji izjavu jednog portparola francuske policije, koji je ostavio otvorenim pitanje koliko je tijela izvučeno sa mjesta gdje se avion srušio.

Nastavak izvlačenja posmrtnih ostataka biće nastavljen danas, ukazuju mediji, podsjećajući da je u avionu bilo 150 ljudi i da nema preživjelih.

Bonus video: