Početak borbe za vlast u Kijevu?

Porošenko je kazao da neće dozvoliti da guverneri vode „džepne armije“
135 pregleda 0 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2015. 06:38h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko otpustio je juče uticajnog tajkuna Ihora Kolomojskog sa funkcije regionalnog guverenera u rizičnom potezu koji bi mogao poremetiti unutrašnju ravnotežu moći i borbu Kijeva protiv separatista koje podržava Moskva.

Kolomojski, 52, je u centru političke oluje od kako su naoružani i maskirani muškarci, očigledno njemu lojalni, prošlog utorka nakratko upali u prostorije državnog naftnog monopola UkrTransNafta u prijestonici Kijevu nakon što je direktor te kompanije, njegov saveznik, iznenada smijenjen.

Kao guverner istočnog industrijskog regiona Dnjipropetrovsk, Kolomojski, bankarski, energetski i medijski tajkun čije je bogatstvo „Forbs“ prošle godine procijenio na 1,8 milijardi dolara, bio je značajan saveznik vlade u Kijevu u naoružavanju i finansiranju milicija i dobrovoljnih bataljona koji su se suprotstavili ruskim separatistima.

Analitičari, kako prenosi Rojters, smatraju da je otpuštanje Kolomojskog bila teška odluka za Porošenka koji je pod pritiskom radikalnih poslanika da suzbije opasnu igru moći u prijestonici koju potresaju političke tenzije dok se na istoku krhko primirje drži na snazi.

Ruski zvaničnici sve više Porošenka opisuju kao slabog i sugerišu da je on suočen sa velikim izazovima dok pokušava da obuzda oligarhe.

U saopštenju na Porošenkovom sajtu navodi se da je otpustio otresitog magnata tokom jučerašnjeg sastanka, nakon što je on sam predložio da napusti funkciju.

Kolomojski je zaslužan za čvrstu akciju protiv separatizma na istoku i uspješno je osujetio pokušaje pobunjenika da preuzmu kontrolu u Dnjipropetrovsku prošle godine.

Iz njegovog tabora juče nije bilo saopštenja o njegovom sljedećem potezu i hoće li otpuštanje uticati na podršku koju pruža bataljonima dobrovoljaca koji se bore uz redovnu vojsku na istoku zemlje. Situacija na istoku je i dalje neizvjesna, a ključni gradovi poput Mariupolja su pod prijetnjom.

Pojedini tvrde da se Porošenko na ovakav potez odlučio kako bi pokazao MMF-u i drugim ukrajinskim kreditorima da je odlučan da pospremi haotični energetski sektor koji posluje sa gubicima.

U odvojenom potezu sa očiglednim ciljem da impresionira ukrajinske kreditore, dvojica visokih zvaničnika su uhapšena pred kamerama na sastanku vlade u Kijevu i optužena za korupciju na najvišem nivou.

Pojedini analitičari smatraju da bi jučerašnje otpuštanje moglo obilježiti početak unutrašnje borbe za vlast između Porošenka i uticajnog tajkuna koji je nakon političkih previranja i rata u Ukrajini pokazao da je najdominantniji od velikih oligarha koji kontrolišu ključne djelove ekonomije. Rojters navodi da Porošenkov komentar da neće dozvoliti guvernerima da upravljaju svojim „džepnim armijama“ zapravo najbolji pokazatelj šta stoji iza odluke o smjeni Kolomojskog.

I mada Kolomojski nije bio glavni Porošenkov pristalica u kampanji za predsjednika prošlog maja, poznato je da je povezan sa oko 15 poslanika u Porošenkom političkom bloku u parlamentu, objavili su ukrajinski mediji.

Bonus video: