Kameron o Tuskovoj "nemogućoj misiji": Tom Kruz na kraju pobjeđuje

"Ako se vratim poslije ovih izbora, imaću mandat za promjene u Evropi i taj mandat će biti vrlo moćan. Znam da će mi Donald pomoći u sprovođenju neophodnih reformi EU", dodao je Kameron
64 pregleda 0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2015. 17:17h

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas da vjeruje da će mu predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk pomoći da postigne onu vrstu promjena evropskih sporazuma, za šta je Tusk nedavno rekao da je "nemoguća misija."

Tusk smatra da bi Kameron mogao imati vrlo težak zadatak da ubijedi druge zemlje da prihvate promjene EU sporazuma, ako bude ponovo izabran sljedećeg mjeseca, prenosi Rojters.

Odgovarajući na novinarsko pitanje poslije EU samita, Kameron je rekao, aludirajući na holivudski film "Nemoguća misija", da "Tom Kruz normalno pobjeđuje na kraju, on je malo manji od mene, ali nadam se da ću biti isto tako efikasan".

"Ako se vratim poslije ovih izbora, imaću mandat za promjene u Evropi i taj mandat će biti vrlo moćan. Znam da će mi Donald pomoći u sprovođenju neophodnih reformi EU", dodao je Kameron.

Tusk je danas izjavio da se nada da će pronaći rješenje za britansku zabrinutost zbog politike blokova koji postoje u okviru postojećih EU ugovora, dodajući da je spreman da razgovora i o "nemogućoj misiji" promjene sporazuma.

Kameron je obećao da će ako pobijedi na majskim izborima, ponovo pregovarati o britanskom odnosu sa Evropom, po pitanjima kao što su imigarcija i održavanje referenduma 2017. godine.

Želim da pronađem rješenje za britansku zabrinutost , ali naravno uz poštovanje osnovnih vrijednosti EU, kazao je Tusk, na konferenciji za novinare, poslije samita.

Moje mišljenje je da moramo pokušati da pronađeno dobra rješenja za Veliku Britaniju pod sadašnjim sporazumima i ako je potrebno možemo, takođe, diskutovati o tzv. "nemogućoj misiji", sa dobrom voljom da se pobijedi na kraju, kazao je on, misleći pri tom na izmenu EU sporazuma.

Bonus video: