Sankcije Rusiji ostaju na snazi do kraja godine

0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Beta/AP
Donald Tusk, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.03.2015. 09:17h

Lideri Evropske unije odlučili su da sankcije Rusiji ostanu na snazi do kraja godine, ističući da će ove mjere ostati sve dok mirovni sporazum iz Minska ne bude u potpunosti sproveden, saopšteno je iz Brisela.

"Sankcije su vezane za sporazum iz Minska i važiće sve dok on ne bude sproveden do kraja", rekao je novinarima predsjednik Savjeta EU Donald Tusk nakon prvog dana samita u Briselu.

Jedan dio sankcija Rusiji trebalo je da istekne u julu ove godine, a drugi u septembru, ali su šefovi država i vlada 28 država članica EU odlučili da ih produže do kraja godine i da njihovo ukidanje uslove poštovanjem sporazuma.

Ekonomske sankcije usvojene su 31. jula 2014. godine, a proširene su 8. septembra.

Sankcije koje su uvedene Rusiji zbog podrške separatistima i narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine obuhvataju oko 150 osoba i 37 pravnih lica kojima je zabranjeno putovanje i poslovanje u EU, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sporazum iz Minska predviđa trajan prekid vatre između ukrajinskih i proruskih snaga, povlačenje teške artiljerije dalje od linije fronta i prisustvo međunarodnih posmatrača na granici Rusije i Ukrajine.

Bonus video: