Putin: Vratite novac u Rusiju

Deripaska: Predsjednik je saopštio da biznismeni koji su odlučili da vrate novac Rusiji to ne odlažu
3 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2015. 06:43h

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na sastanku milijardera i poslovnih lidera pozvao da vrate novac u zemlju sa ofšor računa i upozorio da bi sredstva u inostranstvu mogla biti zamrznuta.

Očigledno misleći na mogućnost dodatnih sankcija SAD i Evropske unije Rusiji zbog krize u Ukrajini, Putin je juče upozorio na moguće „ograničavanje korišćenja tog kapitala koji se nalazi pod stranom jurisdikcijom.“

Ukazujući na „uznemirujuće informacija iz nekih država,“ Putin je rekao da sumnja da u „moguće pokušaje da se opstruiraju“ napori u cilju vraćanja kapitala u Rusiju, prenio je AP.

Nakon govora je održan privatni sastanak sa nekoliko glavnih oligarha, na kojem je Putin naglasio da bi novac trebalo odmah vratiti u Rusiju, rekao je Oleg Deripaska za lokalnu televiziju.

„Predsjednik je saopštio da biznismeni koji su odlučili da vrate novac Rusiji to ne odlažu. To je bila njegova glavna odluka,“ rekao je Deripaska.

Pošto je rekordna suma od 151,5 milijardi dolara izvučena iz Rusije prošle godine, Putin je u decembru predložio amnestiju kapitala, tj. da se za novac koji se vrati u državu neće postavljati pitanja oko poreza i ostalog.

Juče je rekao da amnestija mora biti u skladu sa međunarodnim pravilima o pranju novca kako bi se spriječilo da bude amnestiran „kapital zarađen na nezakonit način“.

U vezi sa stanjem ruske ekonomije, Putin je rekao da je još prerano da se osjeti sigurnost, što, kako navodi Rojters, potkrepljuju novi podaci koji pokazuju pad maloprodaje i plata te porast nezaposlenosti. Međutim, ministar finansija Anton Siluanov je ukazao da je prošlo najgore uprkos niskim globalnim cijenama nafte i sankcijama Zapada.

Ruska valuta, koja je sredinom decembra na kratko pala na 80 rublji za dolar, posljednjih nedjelja se prodavala oko 60 rublji za dolar. Međutim, njena vrijednost je i dalje 40 odsto niža u odnosu na dolar u poređenju sa sredinom prošle godine.

Očekuje se da Rusija ove godine zabilježi prvu godinu recesije od 2009, nakon globalne finansijske krize. Prema najnovijoj prognozi centralne banke, BDP će vjerovatno opasti za 3,5-4 odsto ove godine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je juče saopštila da će sankcije Rusiji ostati na snazi dok se ne ispune uslovi o obustavi vatre u Ukrajini.

Bonus video: