Oko 30 britanskih vojnih instruktora stiglo u Ukrajinu

Motuzianik je rekao da će britanski instruktori takođe držati kurseve za psiholški oporavak vojnika koji su bili u borbama
3 komentar(a)
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.03.2015. 19:17h

Oko 30 pripadnika britanske vojske stiglo je u Ukrajinu da pomognu u medicinskoj i taktičkoj obuci ukrajinskih snaga, izjavili su danas zvaničnici.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je cilj osnažiti odbrambene kapacitete ukrajinske vojske u kampanji protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

Pripadnici britanskih snaga će voditi niz kurseva o prvoj pomoći na borbenom polju u vojnim bazama, rekao je portparol ukrajisnkog ministartva odbrane Oleksandr Motuzianik.

Zasad nije poznato kakve će taktičke savjete davati instruktori, a britansko ministarstvo navodi da će "pomoći poboljšanju situacione obaviještenosti na terenu".

Motuzianik je rekao da će britanski instruktori takođe držati kurseve za psiholški oporavak vojnika koji su bili u borbama.

Britansko ministarstvo je saopštilo da bi broj instruktora u Ukrajini mogao biti povećan na 75 u zavisnosti od programa obuke.

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će 290 vojnika iz brigade s bazom u Italiji otići u Ukrajinu sljedećeg mjeseca da sprovode obuku u ukrajinskoj Nacionalnoj gardi.

Rusija je kritikovala planove više zemalja za vojnu pomoć Ukrajini, navodeći da to neće pomoći okončanju sukoba.

Bonus video: