Putin: Rusi i Ukrajinci isti narod

"Prije tačno godinu dana narod Rusije pokazao je nevjerovatan patriotizam u podršci Krimljanima i Sevestopoljcima da se vrate rodnim obalama", rekao je Putin
5 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2015. 18:17h

Predsjednik Rusije Vladimir izjavio je na mitingu u Moskvi, posvećenom godišnjici pripajanja Krimu Rusiji, da su Rusi i Ukrajinci isti narod.

"Prije tačno godinu dana narod Rusije pokazao je nevjerovatan patriotizam u podršci Krimljanima i Sevestopoljcima da se vrate rodnim obalama", rekao je Putin pred nekoliko desetina hiljada okupljenih na mitingu, nedaleko od Kremlja.

On je rekao da je narod Rusije razumio da "nije riječ o Krimu kao važnoj teritoriji, čak i strateškoj, već o milionima Rusa, sunarodnika kojima je potrebna pomoć i podrška".

"Riječ je o našim istorijskim i duhovnim korjenima, našim državnim korjenima. Riječ je o tome da nas to čini jedinstvenim kao narod i jedinstvenom, okupljenom nacijom", rekao je Putin, propraćen burnim ovacijama.

"Uvijek sam smatrao da su Rusi i Ukrajinci isti narod i tako mislim i sada", naveo je on.

Putin je na kraju govora poručio da će Rusija odoljeti "svim teškoćama koje pokušavaju da ubace spolja" i zahvalio na podršci. Lideri partija zastupljenih u ruskoj Državnoj Dumi poručili su okupljenima da je "vraćanje Krima" velika pobjeda.

Prisutni su na miting dolazili u grupama, nosili partijske zastave Jedinstvene Rusije, Komunističke partije, Pravedne Rusije, Liberalno-demokratske partije, kao i nedavno osnovanog Pokreta nacionalnog oslobođenja Rusije.

Aktivisti tog pokreta delili su letke na kojima je pisalo "Nama je neophodno da napravimo izbor: krvavi prevrat - da ostanemo kod kuće i čekamo kaznene odrede, ili mirni referendum - da izađemo i podržimo Putina".

Na letku piše da se prije godinu dana "dogodio povratak Krima" i da je taj dogadjaj "značio početak okupljanja ruskog svijeta".

"Nacionalne izdajice nastavljaju da nanose štetu nacionalnom lideru u naporima da vrati suverenitet Rusije. Putinu je sada kao nikada neophodna podrška naroda", piše na letku u kojem se na kraju dodaje: "Zahtijevamo čišćenje pete kolone".

Prema procjenama policije, mitingu posvećenom podršci Kremlju učestvovalo je 110.000 ljudi, a po procjenama novinara nekoliko desetina hiljada.

Miting je održan nedaleko od mjesta gde je 27. februara ubijen opozicioni političar Boris Njemcov.

Galerija

Bonus video: