Rumunija: Bivši šef države u tužilaštvu zbog ucjenjivanja senatorke

Basesku je prošle godine u televizijskim istupima napadao Gabrijelu Firea i indirektno prijetio da se nešto loše može dogoditi njenoj porodici, ako ne bude pažljiva
0 komentar(a)
Trajan Basesku, Foto: Beta-AP
Trajan Basesku, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 18.03.2015. 16:16h

Bivši rumunski predsjednik Trajan Basesku pojavio se danas na saslušanju u tužilaštvu zbog tužbe o ucjeni koju je protiv njega podnijela senatorka Gabrijela Firea.

Tužba je podnijeta u aprilu prošle godine, ali tada krivični postupak nije pokrenut jer je Basesku imao predsjednički imunitet.

Basesku se danas pojavio pred Tužilaštvom s advokatima koji su tražili da se saslušanje odloži radi izučavanja optužbe, što je i prihvaćeno i saslušanje je odloženo do 23. marta.

Basesku je prošle godine u televizijskim istupima napadao Gabrijelu Firea i indirektno prijetio da se nešto loše može dogoditi njenoj porodici, ako ne bude pažljiva.

On je rekao da bi bolje bilo da senatorka pazi na to šta se dešava na terenu njenog supruga (gradonačelnika u blizini Bukurešta), jer je "moguće da ga jednog dana više ne nađe kod kuće", dodajući da izgleda da tamo "nije sve u redu".

Bivši predsjednik je te otvorene prijetnje izrekao dok je specijalna parlamentarna komisija istraživala način na koji je kupio gotovo 300 hektara obradive zemlje u vrlo dobroj zoni za poljoprivredu. Član te komisije bila je i Gabrijela Firea.

Firea je članica Socijaldemokratske partije i bila je portparolka predsjednika te partije Viktora Ponte koji je s Baseskuom u lošim odnosima.

Protiv bivšeg predsjednika države otvoreno je već sedam krivičnih predmeta, a radi se i na drugim.

Zahvaljujući imunitetu koji je Basesku uživao uz podršku tužioca na vrhu koje je on imenovao, sud se nije mogao približiti zatvorenim krivičnim predmetima.

Između ostalog, postoji krivični predmet protiv Baseskua od kada je bio ministar saobraćaja o prodaji po daleko nižoj cijeni od normalne gotovo cijele komercijalne rumunske flote.

Danas su se ispred tužilaštva okupili ljudi nezadovoljni desetogodišnjom vladavinom Trajana Baseskua koji su skandirali "Basesku u zatvor”.

Bonus video: