Šta radi Britanija: Džihadi Džon još uvijek ima pristup bankovnom računu

"Broj zamrznute imovine je zapanjujuće mali," kazao je Dejvid Anderson, visokorangirani savjetnik britanske kraljice i nezavisni istražitelj britanske vlade za terorizam
3 komentar(a)
Džihadi Džon, Foto: Reuters
Džihadi Džon, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2015. 13:13h

Džihadi Džon, terorista Islamske države za kojeg se sumnja da je odgovoran za smaknuća čitavog niza talaca ove terorističke organizacije, još uvijek ima nesmetan pristup bankovnom računu u Velikoj Britaniji, javlja britanski Telegraf.

Prema zvaničnoj istrazi, tek šest od oko 600 britanskih džihadista ima zamrznut ili uskraćen pristup svojim bankovnim računima.

"Broj zamrznute imovine je zapanjujuće mali," kazao je Dejvid Anderson, visokorangirani savjetnik britanske kraljice i nezavisni istražitelj britanske vlade za terorizam.

"Mali broj (terorista) ukazuje da zakon o zamrzavanju imovine ima tek marginalnu ulogu u borbi protiv najozbiljnije terorističke prijetnje današnjice," napisao je Anderson u izvještaju u kojem poziva na "češće korištenje" zakonskih odredbi čija je svrha teroristima uskratiti finansije.

"Ovo je samo još jedan primjer za vladinu nemogućnost da ispuni obećanje o zaštiti nacionalne bezbjednosti," rekao je direktor Centra za bezbjednost i obavještajne studije Entoni Glis i dodao da je "neshvatljivo" da teroristi poput Mohameda Emvazija (čiji je nadimak "Džihadi Džon") imaju slobodan pristup računima u Britaniji.

Istraga je između ostalog otkrila da je kod šestorice džihadista zamrznut tek "simboličan iznos" od 74 dolara i da oko 300 britanskih boraca koji su se pridružili Islamskoj državi i u međuvremenu vratili u Ujedinjeno Kraljevstvo redom imaju pristup računima s "krvavim novcem".

Bonus video: