Tusk: Novi dogovor EU i Velike Britanije je nemoguća misija

"Spreman sam da pomognem Kameronu. Ne sumnjam da moramo da pomognemo u ograničenom i razumnom okviru. Moramo da pomognemo Dejvidu Kameronu jer je očigledno proevropljanin", rekao je ključni političar EU koji će voditi pregovore, dodajući da je "skeptičan kada je riječ o promjeni sporazuma"
1 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2015. 08:48h

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk obećao je da će pomoći britanskom premijeru Dejvidu Kameronu u pregovorima o uslovima VB za ostanak u članstvu u EU.

Ipak, Tusk je upozorio da je Kameronov zahtjev za postizanje novog dogovora između Velike Britanije i Evrope revizijom sporazuma EU - praktično "nemoguća misija".

"Potreban je konsenzus 28 država članica, u Evropskom parlamentu, u 28 nacionalnih parlamenata u procesu ratifikacije. Malo je reći da je to Pandorina kutija", kazao je Tusk u intervjuu za "Gardijan" i još pet drugih evropskih dnevnih listova.

"Spreman sam da pomognem Kameronu. Ne sumnjam da moramo da pomognemo u ograničenom i razumnom okviru. Moramo da pomognemo Dejvidu Kameronu jer je očigledno proevropljanin", rekao je ključni političar EU koji će voditi pregovore, dodajući da je "skeptičan kada je riječ o promjeni sporazuma".

Ukoliko bude reizabran na opštim izborima u maju, Kameron je obećao da će ponovo pregovarati o britanskom članstvu u Uniji, posebno kada je riječ o oštrijoj kontroli migracija, i da će održati referendum o članstvu do 2017. godine.

"Gardijan" navodi da Kameronovi napadi na slobodno tržište rada u okviru EU i njegovo preispitivanje migracije iz zemalja Unije, posebno sa istoka Evrope, čine britansku dilemu nezgodnom za Tuska, bivšeg premijera Poljske, zemlje sa najviše evropskih useljenika u Veliku Britaniju.

Britanski list navodi da je Kameronu "privatno rečeno" da Evropljani ne namjeravaju da ponovo razmatraju Lisabonski sporazum i da najvjerovatnije neće imati podršku najsnažnije figure EU - njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Prije svega, trebaju nam konkretniji detalji o britanskim zahtjevima. Kada budemo imali više informacija o detaljima, o pravnim problemima, odlučićemo da li je uopšte potrebna debata o promjenama sporazuma", rekao je Tusk.

Tuskova izjava predstavlja prvi javni komentar "britanskog pitanja"od kako je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Evropskim savjetom u decembru prošle godine.

Bonus video: