Ortoped iz Beča pozvan da liječi Putina

Putin bi, kako je najavljeno, u javnosti trebalo da se pojavi danas, za kada je zakazan njegov sastanak u Sankt Peterburgu sa predsjednikom Kirgistana
16 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2015. 06:49h

Jedan austrijski list objavio je juče da ruski predsjednik Vladimir Putin pati od problema sa kičmom, i da je ortoped iz Beča pozvan da dođe u Moskvu kako bi ga liječio. List „Kurier“ nije naveo ime ljekara niti izvor izvještaja koji je objavljen u trenutku sve rasprostranjenijih spekulacija o tome gdje se nalazi ruski lider.

Putin, koji se više od nedjelju dana nije pojavljivao u javnosti odložio je sastanke sa kazahstanskim i bjeloruskim liderima prošle nedjelje. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije odgovarao na pozive novinara Rojtersa da prokomentariše navode austrijskog lista.

Putinovo odsustvo proteklih nedjelju dana podstaklo je razne spekulacije, počev od onih da je bolestan ili čak mrtav, pa do onih da je otišao u Švajcarsku kako bi prisustvovao porođaju njegove djevojke, gimnastičarke Aline Kabajeve.

Putin bi, kako je najavljeno, u javnosti trebalo da se pojavi danas, za kada je zakazan njegov sastanak u Sankt Peterburgu sa predsjednikom Kirgistana.

Oko tog susreta se, međutim, stvorila zabuna u petak uveče kada su voditelji na državnoj televiziji „Rosija 24“, očigledno čitajući iz netačno napisanog teksta, opisali taj sastanak u prošlom vremenu.

Ruska televizija je kasnije navela da je riječ o „greški“, ali je ova omaška produbila sumnje da državni mediji zataškavaju Putinovo neobjašnjivo odsustvo.

Ukoliko se pojavi pored kolege iz Kirigistana, Almazbeka Atambajeva, pred velikim brojem novinara i televizijskih ekipa, to će svakako demantovati glasine da je mrtav ili ozbiljno bolestan, naročito ako taj događaj bude prenošen uživo.

Međutim, ukoliko se to ne dogodi glasine će dostići nove dimenzije. Sumnje da se nešto čudno događa iza crvenih zidina Kremlja podstakli su i vladini zvaničnici svojim reakcijama.

Fotografije za koje su tvrdili da dokazuju da je predsjednik imao sastanke i radio uobičajenim tempom prošle nedjelje, su veoma brzo diskreditovane nakon što su lokalni mediji objavili da su snimljene ranije.

Bonus video: