FISKALNE REFORME

Austrija drastično smanjuje porez na dohodak

Najnovija reforma će stupiti na snagu 2016, pri čemu će poreska stopa na prvu tranšu oporezivih ličnih primanja biti drastično smanjena sa 36,5 odsto na 25 odsto, što bi, prema nekim procenama, trebalo da smanji poreska opterećenja svakog poreskog obveznika za prosječnih 1.000 eura godišnje
0 komentar(a)
Beč, Foto: Shutterstock
Beč, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.03.2015. 09:37h

Austrijska vlada odlučila je da porez na dohodak građana smanji za pet milijardi eura, opisujući potez kao najveću fiskalnu reformu poslije Drugog svjetskog rata.

Najnovija reforma će stupiti na snagu u 2016. godini, pri čemu će poreska stopa na prvu tranšu oporezivih ličnih primanja biti drastično smanjena sa 36,5 odsto na 25 odsto, što bi, prema nekim procenama, trebalo da smanji poreska opterećenja svakog poreskog obveznika za prosječnih 1.000 eura godišnje, prenosi agencija Frans pres.

Poreska stopa na kapitalnu dobit i na druga primanja je, međutim, ostala ista.

"Ovo je najznačajnija fiskalna reforma od 1945. godine", izjavio je austrijski kancelar Verner Fajman.

Za finansiranje reformi, austrijske vlasti će se okrenuti potrošačima i prodavcima, pri čemu će donja stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) za robu i usluge biti podignuta sa 10,0 na 13,0 odsto.

Austrijska vlada, takođe, očekuje da će povratiti oko 1,9 milijardi eura izgubljenog poreza kroz strože kontrole novčanih transakcija.

Preporučujemo za Vas