Kipru neće trebati svih deset milijardi eura pomoći

Kipru je ponuđen program pomoći vrijedan deset milijardi eura u zamjenu za sprovođenje drakonskih mjera štednje i ograničenja podizanja novca sa bankarskih računa, što je izazvalo šok u toj zemlji
0 komentar(a)
Haris Georgiades, Foto: Reuters
Haris Georgiades, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.03.2015. 08:33h

Kipru neće biti potrebno svih deset milijardi eura pomoći, jer se ekonomija oporavlja brže nego što se očekivalo, saopštio je kiparski ministar finansija, Haris Georgiades.

“Sitacija je mnogo bolja, iako ne možemo da kažemo da je dobra”, kazao je Georgiades, prenosi B92.

On je dodao da je Kipar još u recesiji, ali da se ekonomija oporavlja i da se svakog tromjesečja primjećuje poboljšanje.

Kipru je ponuđen program pomoći vrijedan deset milijardi eura u zamjenu za sprovođenje drakonskih mjera štednje i ograničenja podizanja novca sa bankarskih računa, što je izazvalo šok u toj zemlji.

Kipar je za sada dobio nešto više od šest milijardi eura pomoći od Međunarodnog monetanog fonda (MMF), Evropske centralne banke (ECB) i EU.

“Postigli smo napredak na svim planovima. Nezaposlenost je počela da se smanjuje, javne finasije su pod kontrolom, ostvaren je primarni budžetski suficit u prošloj godini, dvije godine prije nego što je predviđeno, bankarski sektor se stabilizovao, a nove investicije stižu”, rekao je Georgiades.

Isplata nove tranše pomoći je supendovana otkako je kiparski parlament blokirao usvajanje zakona o zapljeni nekretnina u decembru, smatrajući da je potrebna bolja zaštita za vlasnike nekretnina koji su postali nesolventni.

Usvajanje tog zakona zahtijevaju kiparski kreditori kako bi se riješili problemi neplaćenih dugova više od tri mjeseca, koji predstavljaju 50 odsto dugovanja kiparskih banaka.

Georgiades se nada da će tokom narednih sedmica zakon biti izglasan kako bi se odobrila sljedeća tranša pomoći. On smatra da je potrebno nastaviti istu politiku kako bi se obezbijedio trajan rast zahvaljujući strukturnim reformama, prije svega privatizacijama i borbom protiv bankrotstva.

Bonus video: