Ukrajina traži "plave šljemove", Rusija će najvjerovatnije odbiti

Prema riječima portparola ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Jevgenija Perebinosa o brojnosti i obimu predložene misije trebalo bi da bude postignut dogovor u konsultacijama sa UN, prenijela je agencija AP
71 pregleda 1 komentar(a)
Ukrajina, Foto: Reuters
Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2015. 16:45h

Ukrajina je uputila danas zvaničan zahtjev Ujedinjenim nacijama da rasporedi mirovnu posmatračku misiju na istoku zemlje gdje je stupilo na snagu primirje između ukrajinskih i proruskih snaga.

Prema riječima portparola ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Jevgenija Perebinosa o brojnosti i obimu predložene misije trebalo bi da bude postignut dogovor u konsultacijama sa UN, prenijela je agencija AP.

Perebinos je naveo da je predlog upućen generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, kao i da će Kijev uputiti još jedan zahtjev kada u ukrajinskom parlamentu bude odobrena ova inicijativa vlade.

Za pozitivan odgovor na zahtjev Ukrajine potrebno je da svih pet država stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN podrže ovaj predlog, ali je malo vjerovatno da će Rusija promijeniti raniji stav o protivljenju raspoređivanju misije UN na istoku Ukrajine.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin nagovijestio je nedavno da Moskva neće dati saglasnost na taj predlog, jer smatra da bi se eventualnim uvođenjem nove misije pod znakom pitanja našla spremnost Ukrajine da poštuje ranije postignute sporazume.

"Prema tim sporazumima u narodnim republikama Donjecu i Lugansku biće formirana sopstvena policija. Praćenje zone razdvajanja pripalo je OEBS-u. Ako se tu predlažu nove šeme, postavlja se pitanje da li će se minski sporazum poštovati ili ne", rekao je Čurkin.

Ideju o raspoređivanju "plavih šljemova" UN u istočnoj Ukrajini iznio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko na sastanku "Normandijske četvorke" u Misnku 12. februara, ali nije dobio podršku za taj predlog, jer je ocijenjeno da bi odluka o formiranju misije i njeno raspoređivanje predugo trajali, a u tom trenutku tragalo se za hitnim rješenjem za prekid sukoba.

Bonus video: