EU: Stroža kontrola na granicama Šengena

Na molbu agencije Beta da objasni da li to znači promjenu za državljane zemalja Zapadnog Balkana koji mogu bez viza putovati u EU, Kozlovskis je predočio da će biti u potpunosti iskorišćene postojeće mogućnosti za nadzor šengenskih granica
0 komentar(a)
pasoš, granica, Foto: Shutterstock
pasoš, granica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.03.2015. 18:40h

Ministri unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije danas su u Briselu donijeli odluku o znatno strožoj kontroli isprava putnika na granicama EU i ulaska u zonu Šengena, u cilju suzbijanja terorizma i pojačanog priliva ileganih imigranata, u posljednje vreme takođe sa Zapadnog Balkana i naročito Kosova.

To je saopštio predsjedavajući zasjedanja, letonski ministar unutrašnjih poslova Rihards Kozlovskis, koji je prenio da će i državljani članica EU biti strožije nadzirani i da, uz provjeru putnih isprava, od juna na graničnim prelazima mogu biti provjereni pasoši ili lične karte, "ako postoje naznake opasnosti" za bezbjednost EU.

Na molbu agencije Beta da objasni da li to znači promjenu za državljane zemalja Zapadnog Balkana koji mogu bez viza putovati u EU, Kozlovskis je predočio da će biti u potpunosti iskorišćene postojeće mogućnosti za nadzor šengenskih granica.

Letonski ministar je dodao da će se koristiti šengenske i sve druge baze podataka za provjeru identiteta lica, uključujući povjerljive "naznake opasnosti" ako se ispostavi da je potrebno.

On je upozorio i da postoje razne prijetnje terorističkih napada u zemljama EU i podvukao da će za evropsku dvadesetosmoricu od ključne važnosti biti kako razmjena, tako i analiza obavještanjih informacija o tim pretnjama.

Bonus video: