Junker: Pregovori s Grčkom da budu manje zahtjevni, a više politički

Predsjednik Evropske komisije je rekao da jedna četvrtina Grka nema socijalno osiguranje, dok je stopa nezaposlenosti najveća u EU, posebno među mladima
0 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Beta-AP
Žan Klod Junker, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 07.03.2015. 19:29h

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je sve zemlje članice Evropske unije (EU) da shvate "ozbiljnost ekonomske situacije" u Grčkoj, piše u sjutrašnjem izdanju njemački list "Velt am Zontag".

"Moramo da vodimo računa da se situacija u Grčkoj dodatno ne pogorša. Ono što je zabrinjavajuće je to što svi u Evropskoj uniji, nijesu još shvatili ozbiljnost situacije", rekao je Junker za njemački list.

Predsjednik Evropske komisije je rekao da jedna četvrtina Grka nema socijalno osiguranje, dok je stopa nezaposlenosti najveća u EU, posebno među mladima.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis u ponedjeljak će evropskim partnerima predstaviti paket od šest reformi kako bi Grčka dobila što je prije moguće novac koji joj je neophodan.

Grčka i EU dogovorile su se krajem februara da za četiri mjeseca bude produžena kreditna pomoć Grčkoj.

Međutim, evropski partneri Grčke su ranije najavili da joj kreditna pomoć od sedam milijardi eura neće biti odobrena prije aprila, kada će se ocjenjivati u kojoj mjeri njena nova vlada sprovodi obećane reforme.

Junker je rekao da bi pregovori o kreditnoj pomoći trebalo da budu "manje zahtjevni" i "više politički".

Prema njegovim riječima, Grčka treba da primijeni sve reforme i poštuje dogovore postignute s povjeriocima.

Bonus video: