"SAMO SU BILI LOJALNI"

DNR: Kijev drži 3.000 zarobljenika, ne poštuje se princip "svi za sve"

DNR navodi da je dogovorima iz Minska predviđeno da se zarobljenici razmejne "svi za sve" najkasnije petog dana po povlačenju teškog naoružanja, odnosno do 7. marta
0 komentar(a)
Denis Pušilin, Foto: Reuters
Denis Pušilin, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.03.2015. 16:49h

U zarobljeništvu ukrajinskih snaga nalazi se približno 3.000 ljudi, pri čemu mnogi od njih nijesu učestvovali u borbama već su jedino bili lojalni samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštio je danas predstavnik skupštine takozvane DNR Denis Pušilin.

"Prema našim podacima, u zarobljeništvu ukrajinskih snaga bezbjednosti ostaje više od 3.000 ljudi. Među njima su mnogi koji su samo bili lojalni pojavi DNR", rekao je on, dodajući da Kijev odbija da ih oslobodi, obrazlažući to postojanjem sudske presude o njihovom zadržavanju, prenijela je agencija RIA Novosti.

Agencija podsjeća da je ranije predsjednik centra za pomoć oslobađanju zarobljenika pri ukrajinskim bezbjednosnim strukturama Jurij Tandit rekao da ukrajinske vlasti namjeravaju da do 5. marta završe razmjenu zarobljenika.

Ombudsmanka DNR Darja Morozova je izrazila, međutim, sumnju da će do tada razmjena uspjeti da se obavi, između ostalog jer Kijev ne poštuje princip "svi za sve".

DNR navodi da je dogovorima iz Minska predviđeno da se zarobljenici razmejne "svi za sve" najkasnije petog dana po povlačenju teškog naoružanja, odnosno do 7. marta.