U društvu Malte, Vatikana i San Marina: Žene u Andori traže pravo na pobačaj

Žene u toj zemlji s 85.500 stanovnika, smještenoj u istočnim Pirenejima između Francuske i Španije, nemaju pravo na pobačaj čak ni u slučaju silovanja ili kada im je život ugrožen
52 pregleda 0 komentar(a)
ljekar, doktor, Foto: Shutterstock
ljekar, doktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.10.2018. 07:09h

Andora je najpoznatija kao skijaško odredište i porezna oaza, ali je i jedna od posljednjih evropskih zemalja koje zabranjuju pobačaj.

Žene u toj zemlji s 85.500 stanovnika, smještenoj u istočnim Pirenejima između Francuske i Španije, nemaju pravo na pobačaj čak ni u slučaju silovanja ili kada im je život ugrožen.

Nakon što je Irska ove godine referendumom ukinula zabranu pobačaja, samo još Malta, Vatikan i San Marino imaju takve zakone u Evropi.

U Andori se pobačaj kažnjava zatvorskom kaznom u trajanju do šest mjeseci, piše Hina.

"Bila sam trudna s bebom za koju je postojao rizik da će umrijeti u mom trbuhu, ali nisam imala pravo na pobačaj", kaže Sonija koja je u petom mjesecu trudnoće doznala da njen plod boluje od neizlječive bolesti i da vjerovatno neće preživjeti trudnoću.

Prema andorskim zakonima, morala bi roditi mrtvorođenče, ali je ipak donijela tešku odluku da će pobaciti.

Stotine žena prelaze granicu i obavljaju pobačaj u Kataloniji

Kao i više od stotinu žena svake godine, i Sonija je prešla andorsku granicu i postupak obavila u Kataloniji.

"Vi dolazite u našu zemlju da kupite cigarete - mi dolazimo u vašu zemlju da kupimo naša prava", kaže slogan na plakatu za legalizaciju pobačaja koji se dijeli na društvenim mrežama.

"To je oblik mučenja", kaže Vanesa Mendoza Cortes iz grupe Zaustavite nasilje, koja se bori za legalizaciju pobačaja.

"Trebalo bi da imamo pravo na to u našim bolnicama, a ne ići u Barselonu s osjećajem kritice i stida", kazala je Mendoza Cortes koja želi da to bude tema kampanje na parlamentarnim izborima sljedeće godine.

Andorske vlasti osuđuje i smatra ih licemjernima jer zatvaraju oči pred tim da žene odlaze na pobačaj u inostranstvo.

Plaćaju 600-1000 eura na crno

To je opcija koju, međutim, na raspolaganju imaju samo one žene koje mogu platiti između 600 i 1000 eura. Novčanice se španskom ljekaru obično predaju u koverti.

Marija, koja je napravila pobačaj u 18. godini, rekla je da je imala sreće što je njena porodica uspjela prikupiti novac jer je svjesna da mnoge žene nemaju tu mogućnost.

Danas, sa 27 godina, sjeća se šoka proživljenog kada ju je andorski ginekolog prisiljavao da sluša otkucaje srca zametka, pokušavši je odgovoriti od prekida trudnoće.

Povratak iz klinike za pobačaje u Španiji trajao je tri sata vožnje autoputom tokom koje se presavijala od bolova u trbuhu.

Vratila se jako uznemirena, ali "nije bilo psihološke ili ljekarske podrške nakon toga".

Ljekari rizikuju zatvor

Andorski ljekari rizikuju zatvorsku kaznu u trajanju do tri godine i petogodišnju zabranu prakse u slučaju da budu uhvaćeni kako rade abortuse.

Zakon krše čak i ako pacijentkinjama pruže informacije ili adrese klinike u inostranstvu, rekao je za agenciju Frans pres ljekar Erik Silvester Dolsa.

"U slučajevima kada je život majke ugrožen, meni kao ljekaru to predstavlja velik etički problem", kazao je.

On je jedan od rijetkih andorskih ljekara koji otvoreno podržavaju legalizaciju pobačaja na zahtjev.

Mnogi ljekari ne žele otvoreno razgovarati o pobačaju zbog straha da će usijana rasprava o tome izazvati nestabilnost u kneževini s jedinstvenim političkim sistemom.

Biskup i knez Andore prijeti abdikacijom

Iako je Andora parlamentarna kneževina, ona iz istorijskih razloga ima dva "sukneza" na čelu države: francuskog predsjednika i biskupa španskog Urgela.

Sadašnji biskup Žoan-Enrik Viv snažno se protivi abortusu i prijeti abdikacijom bude li legalizovan, rekla je Elisa Muksela, čelnica andorskog Instituta za ljudska prava.

"Vlada se skriva iza tog izgovora i kaže da pitanje pobačaja može ugroziti naše institucije", kaže Muksela.

Sonija bi rado da se aktuelni francuski predsjednik Emanuel Makron javno izjasni o tom pitanju.

"Učinite nešto za andorske žene", poručila mu je. "Ne želim da moje kćerke prolaze istu stvar kao i ja."

Bonus video: