Ukrajina: Posmatrači OEBS-a u mjestima gdje su sukobi

Porošenko, Putin, Merkel i Oland su u jučerašnjem telefonskom razgovoru konstatovali da se situacija u Ukrajini poboljšava i složili se da je potrebno da OEBS ima direktniju ulogu u nadgledanju poštovanja prekida vatre i povlačenja teškog naoružanja
0 komentar(a)
Proruski pobunjenik, OEBS, Foto: Reuters
Proruski pobunjenik, OEBS, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.03.2015. 09:56h

Lideri Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske složili su se da OEBS pošalje posmatrače u sva mjesta u Ukrajini u kojima se ne poštuje sporazum o prekidu vatre.

U saopštenju objavljenom na vebsajtu predsjednika Ukrajine Petra Porošenka dodaje se da će posmatrači biti prvo poslati u 10 naseljenih mjesta u oblastima Lugansk i Donjeck.

"Sve strane su podržale ukrajinski predlog da se pošalju posmatrači OEBS-a na sve lokacije gdje se krši primirje. Strane su se takođe složile da je neophodno da OEBS svakodnevno objavljuje izvještaje o kršenju prekida vatre i da ih šalje ministarstvima spoljnih poslova svih zemalja učesnica normandijskog formata", navedeno je u saopštenju.

Petro Porošenko, Vladimir Putin, Angela Merkel i Fransoa Oland su u jučerašnjem telefonskom razgovoru konstatovali da se situacija u Ukrajini poboljšava i složili se da je potrebno da OEBS ima direktniju ulogu u nadgledanju poštovanja prekida vatre i povlačenja teškog naoružanja.

U saopštenju ukrajinskog predsjednika navodi se da su Porošenko, Merkel i Oland još jednom pozvali Putina da odmah oslobodi bivšeg pilota ukrajinske vojske, poslanika u Vrhovnoj Radi Nađu Savčenko.

Četvoro lidera su se dogovorili da u petak bude održan sastanak na nivou zamjenika ministara spoljih poslova, koji će razgovarati, između ostalog, o pitanju mirovnjaka.

Bonus video: