Mediji u EU oprezni oko pozadine ubistva Njemcova

Londonski Gardijan smatra da je ubistvo Njemcova "djelo starih mafijaških metoda, kojem je Rusiji oduzet izvorni, hrabri i različit glas u mračno vrijeme propagande i rata".
1 komentar(a)
Boris Njemcov, Foto: Beta/AP
Boris Njemcov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.03.2015. 16:59h

Mediji u zemljama Evropske unije s velikom pažnjom izvještavaju o ubistvu ruskog opozicionara Borisa Njemcova i prenose osude i zahtjeve zapadnih državnika da se nepristrsanom istragom nađu i kazne ubice, ali uz oprez predočavaju da postoje razne pretpostavke tog političkog ubistva.

U diplomatskim izvorima u Briselu se ističe da je veoma rano za neka jasnija saznanja o tome ko je i s kojim ciljem usmrtio ruskog opozicionara i da nema potvrde da bi ruske vlasti mogle krenuti u nasilni obračun s opozicijom koja ih ne ugrožava.

Ovi izvori smatraju da je, nezavisno od toga i jedino zbog ukrajinske krize, posljednje vrijeme ojačao upliv pristalice čvrste ruke i vojno-bezbjednosnog aparata u Kremlju.

Ubistvo bespoštednog kritičara "vladajuće birokratije koja urušava Rusiju " i protivnika rata u Ukrajini, navode mediji u EU, je bez sumnje nanijelo štetu vlastima ruskog predsjednika Vladimira Putina, iako daju prostora i izjavi da je u pitanju naručeno ubistvo provokacija s namjerom da se izazove unutrašnja destabilizacija u Rusiji.

Uz ocjenu da Njemcov nije mogao da ugrozi Putinovu vlast, prenose se razne pretpostavke i teorije da su bivšeg ministra u vladi predsjednika Borisa Jeljcina ubili ultranacionalisti zbog protivljenja uplitanju Rusije u rat u Ukrajini, islamisti, jer je bio Jevrejin i podržao karikature proroka Muhameda u Šarli ebdo, a samo posredno preko izjava nekih ruskih opozocionara se pozadina ubistva neodređeno dovodi u vezu direktno s vlastima u Kremlju.

Britanski list Fajnenšel tajms piše da " bitka za svaljivanje krivice za ubistvo Njemcova okreće Putinov Kremlj protiv liberala" i dodaje da je ubistvo izazvalo opštu osudu ali i suprotstavljene teorije zavere.

Italijanski dnevnik Korijere dela sera ukazuje na raniju izjavu Njemcova da strahuje za svoj život i su politički protivnici vlasti u Kremlju "ranije bili opozicija, a sad otpadnici".

Londonski Gardijan smatra da je ubistvo Njemcova "djelo starih mafijaških metoda, kojem je Rusiji oduzet izvorni, hrabri i različit glas u mračno vrijeme propagande i rata".

Pariski dnevnik Mond podvlači da je smrt Njemcova proširila spisak političkih ubistava u Rusiji i prenosi stav ruskog opozicionara Sergeja Mitrohina da je to "težak udarac za Rusiju, jer ako se s političkim mišljenjima tako obračunava, onda ova zemlja nema budućnosti".

Mond napominje da "istraga izgleda ne slijedi takav pravac i ukazuje na mišljenja ekstremista o Ukrajini, islamiste zbog podrške Njemcova Šarli ebdou, pa i na mogući obračun vezan za njegov privatni život i dodaje da je Putin osudio "kukavičko i cinično ubistvo" Njemcova.

Španski list Pais u izvještaju iz Moskve ocjenjuje da bez obzira na teorije zavere, ključno pitanje danas jeste da li u Rusiji postoje institucionalni i politički uslovi da se otkrije istina ili će tragovi tog terora ponovo biti gurnuti u neriješene slučajeve i arhive.

"Ono što se kao kao minum može istaći je to da Kremlj ima moralnu i političku odgovornost za to što u Rusiji vlada atmosfera agresivnosti prema Zapadu i proevropskim političarima kao što je bio Njemcov jer to stvara plodno tle za nasilje i ubistva", dodaje Pais .

Bonus video: