Odžalan pozvao kurdske separatiste da polože oružje

Zatočeni šef PKK-a ocijenio je u novembru da bi sporazum sa vladom u Ankari o okončanju pobune mogao biti potpisan za četiri, pet mjeseci. Odžalan od 1999. godine izdržava kaznu doživotnog zatvora u Imraliju, u Turskoj, zbog terorizma
1 komentar(a)
Abdulah Odžalan, Foto: Reuters
Abdulah Odžalan, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.02.2015. 17:08h

Zatočeni vođa turske Radničke partije Kurdistana (PKK) Abdulah Odžalan uputio je iz zatvora "istorijski" poziv kurdskim separatistima da polože oružje.

On kaže da će se time omogućiti definitivno okončanje 30-ogodišnjeg sukoba.

"Kako se približavamo rješenju ovog sukoba starog 30 godina uspostavljanjem konačnog mira, naš prvi cilj je da postignemo demokratsko rješenje", naveo je Odžalan u poruci koju je prenio poslanik prokurdske Narodne demokratske partije, Siri Sureja Onder.

"Pozivam PKK da održi vanredni kongres na proljeće i da donese stratešku i istorijsku odluku o razoružanju", prenio je Onder Odžalanove riječi na zajedničkoj konferenciji za štampu s turskim vicepremijerom Jalčinom Akdoganom.

Onder je rekao da su dvije strane "bliže miru nego ikad".

Prvi put je neka Odžalanova poruka pročitana direktno na televiziji u prisustvu predstavnika turske vlade.

Delegacija Narodne demokratske partije sastala se s pobunjenicima PKK-a u njihovoj bazi u planinama Kandil u Iraku 23. februara, a zatim je posjetila Odžalana u zatvoru u Imrali.

Zatočeni šef PKK-a ocijenio je u novembru da bi sporazum sa vladom u Ankari o okončanju pobune mogao biti potpisan za četiri, pet mjeseci.

Odžalan od 1999. godine izdržava kaznu doživotnog zatvora u Imraliju, u Turskoj, zbog terorizma.

Pregovori o okončanju kurdske pobune, u kojoj je od 1984. poginulo oko 40.000 ljudi, počeli su prije dvije godine, a dovedeni su u pitanje zbog stava turske konzervativne islamističke vlade prema sirijskom sukobu.

Vlada je ipak pokušala da obnovi pregovore s Kurdima u nadi da će biti postignut sporazum o razoružanju u martu.

Bonus video: