"Vlada Velike Britanije je stvorila Džihadi Džona"

52 pregleda 4 komentar(a)
Džejms Foli, Foto: Reuters
Džejms Foli, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2015. 07:15h

Humanitarna organizacija “CAGE“ iz VB optužila je vladu Velike Britanije da je kriva za radikalizovanje Muhameda Emvazija, poznatijeg kao Džihadi Džon.

Organizacija koja se bavi zaštitom muslimana koji su optuživani za terorizam nakon terorističkog napada na Njujork i Vašington navela je da je vlada Velike Britanije jednom prilikom spriječila Emvazija da ode u Kuvajt i pokušala da ga nagovori da postane njen obavještajac.

Istražni direktor organizacije Asim Kureši je rekao da je došao do kontakta sa Emvazijem dvije godine poslije toga, a, budući džihadista je 2009. godine ponovo saslušavan poslije hapšenja prilikom pokušaja da otputuje u Tanzaniju, navodno, na safari.

“Pokušao sam da pronađem razlog za to što sam imao probleme sa vizom u Kuvajtu, zemlji gdje sam rođen. Od prijatelja sam saznao da Kuvajt nema problem sa tim i da mi je odlazak tamo onemogućen jer su britanski agenti rekli tako“, reči su Emvazija koje citira “CAGE“.

Kureši je napomenuo da je slučaj Emvazija sličan slučaju Majkla Adebalodžoa, koji trenutno služi doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva vojnika Lija Rigbija.

Njemu je tajna agencija MI5 ponudila da bude saradnik i da je obavještava o aktivnostima koje sprovode njegovi prijatelji, radikalni islamisti, ali je on to odbio. U maju 2013. je, zajedno sa Majklom Adebovaleom ubio 25-godišnjeg vojnika.

“Sve je isto, politika vlade koja guši je usmjerena na preobraćanje čovjeka u doušnika što sprječava čoveka da ispuni svoje osnovne životne potrebe. To je ostavilo duboku traumu na Emvazija. On je želio da koristi sistem kako bi promijenio svoju situaciju, ali ga je sistem odbijao“, rekao je Kureši.

On je istakao i da je britanska vlada stvorila govor mržnje i da je od muslimana napravila nepoželjne osobe u britanskom društvu.

Kureši, direktor organizacije, snimljen je 2006. godine na protestu ispred zgrade Ambasade SAD, gde je pozivao “braću muslimane da podrže džihad u Avganistanu, Iraku, Palestini i Čečeniji“. Identitet Džihadi Džona, odgovornog za svirepa ubistva britanskih i američkih humantarnih radnika u Siriji objavljen je u četvrtak, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije nije potvrdilo da se zaista radi o Muhamedu Envaziju.

Bonus video: