UBIJEĐEN DA IZA SVEGA STOJE PROFESIONALCI

Član "Pusi rajota" optužuje Rusiju: Na meni probali novi koktel otrova

Aktivisti tvrde da postoje dva razloga za pokušaj trovanja Verzilova
5 komentar(a)
Pjotr Verzilov, Foto: Reuters
Pjotr Verzilov, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2018. 14:39h

Član ruske grupe "Pusi rajot" Pjotr Verzilov optužio je Rusiju za trovanje, koje su, kako tvrdi, najvjerovatnije izveli ili pripadnici ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) ili vojni agenti iz Glavne obavještajne uprave (GRU).

Pjotr Verzilov je u intervjuu za BBC rekao da je kada je otvoran "osjećaj bio poput pada u crnu rupu".

"Trovanje je izvedeno toliko profesionalno da nijedan drugi zaključak nije moguć", istakao je ruski aktivista, koji je privremeno izgubio čulo vida i nije mogao da govori.

Verzilov je juče otpušten iz bolnice u Berlinu u koju je 18. septembra primljen sa "simptomima trovanja", piše Tanjug.

Kako se navodi, bolničko osoblje vjeruje da, uprkos tome što u njegovom tijelu nisu pronađeni tragovi otrova, nema drugog objašnjenja nego da je Verzilov otrovan.

Verzilov je njemačkom listu Bild izjavio da je na njemu isproban "novi koktel otrova" i da su se kod njega simptomi javili brže nego kod drugih.

Prema Verzilovu, postoje dva razloga zašto se ovo desilo – prvi je njegov upad na teren tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu ovog ljeta, kada je nakratko pritvoren sa još troje članova "Pusi rajota", a drugi je njegova istraga o "trojici ruskih novinara ubijenih u Africi".

Novinari Orhan Džemal, Aleksandar Rastorgujev i Kiril Radčenko umrli su u Centralnoafričkoj Republici u zasjedi tokom ljeta, piše BBC na srpskom jeziku.

Njihova misija bila je da istraže izvještaje o tome da li su tamo radili borci iz ruske privatne vojne kompanije (PMC), grupe Vagner.

Verzilov smatra da je istraga o njihovoj smrti „vjerovatniji razlog od akcije na Svjetskom kupu."

On je rekao da je imao namjeru da se vrati u Rusiju kada se oporavi.

„Pretpostavljam da će oni koji su ga jednom trovali to pokušati ponovo, zato ne želim da se vrati", rekla je njegova djevojka Veronika Nikulšina.

„Ali ne možete zaustaviti Pjotra."

Preporučujemo za Vas