ISIL dolazi u Evropu, Mediteranu prijeti piratstvo

Prijetnja je postala ozbiljna nakon što je ISIL uspostavio džihadističke položaje u Libiji. Talijani strahuju kako teroristi već surađuju s iskusnim trgovcima ljudima
15 komentar(a)
ISIL, džihadista, Foto: Shutterstock
ISIL, džihadista, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2015. 15:32h

Italijansko ministarstvo odbrane boji se da ISIL ima ozbiljne namjere doći u Evropu i u Mediteranu uspostaviti piratstvo poput onoga u Somaliji.

Prijetnja je postala ozbiljna nakon što je ISIL uspostavio džihadističke položaje u Libiji. Italijani strahuju kako već sarađuju s iskusnim trgovcima ljudima te da planiraju u Europu doći maskirani u afričke izbjeglice kojih je samo od početka ove godine došlo 5.000. ISIL je u srijedu zaprijetio Evropi kako će je 'zatrpati' sa pola miliona izbjeglica iz Libije.

Plovila s imigrantima mogli bi iskoristiti u samoubilačkim misijama

Italijansko ministarstvo obrane pripremilo je i detaljnu analizu kako bi ISIL mogao preuzeti nadzor nad Mediteranom.

"Ako preuzmu kontrolu nad nekim lukama i nad različitim plovilima i s obzirom na to da mogu iskoristiti iskustvo trgovaca ljudima koji na tim rutama rade već godinama, ISIL bi mogao ponoviti scenario koji dominira morskim prostorom između Somalije i Adena posljednjih deset godina", stoji u analizi, u kojoj piše da bi gliserima mogli napadati ribarske i komercijalne brodove, a plovila s imigrantima mogli bi iskoristiti u samoubilačkim misijama, prenosi Il Messaggero.

Sredozemno more jedno je od najprometnijih na svijetu i, prema podacima UN-a, čak 15 odsto ukupnog svjetskog pomorskog saobraćaja prolazi ovuda, tako da bi ovakav crni scenario mogao imati ozbiljne posljedice na globalnom nivou.

Bonus video: