OEBS: Pridržavati se Sporazuma iz Minska

"Specijalna posmatračka misija ima mogućnost da pomogne u punoj primjeni odredbi ova dva instrumenta, što se pokazalo da je od neprocjenjivog i jedinstvenog značaja. Trilateralna kontakt grupa značajno će doprineti sprovođenju Paketa mera u vezi sa Sporazumom iz Minska i unapređenju mirovnog procesa“, objasnio je
0 komentar(a)
Proruski pobunjenik, OEBS, Foto: Reuters
Proruski pobunjenik, OEBS, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2015. 13:56h

Predsjedavajući OEBS-a, šef srpske diplomatije Ivica Dačić pozvao je danas sve strane da se u potpunosti pridržavaju Paketa mjera za implementaciju Sporazuma iz Minska, ocjenjujući da je to prilika za deeskalaciju sukoba i okončanje civilnih žrtava.

On je apelovao na sve strane da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi mogla da ugrozi primirje na istoku Ukrajine, koje je stupilo na snagu 15. februara.

"Još jedna prilika za mirno rješenje sukoba ne bi smjela da bude propuštena. Da bi podrška OEBS-a bila efikasna, neophodno je da sve strane blisko sarađuju sa Specijalnom posmatračkom misijom (SPM), poštuju i obezbijede njenu sigurnost, bezbjednost, neometan pristup i slobodu kretanja posmatračima na terenu“, poručio je Dačić.

Dačić je kazao na zimskom zasijedanju Parlamentarne skupštine OEBS u Beču da je glavni prioritet predsjedavanja Srbije da podrži sve napore koji vode ka mirovnom procesu.

„Primjena dogovorenog paketa mjera je od ključnog značaja. Specijalna posmatračka misija ima mogućnost da pomogne u punoj primjeni odredbi ova dva instrumenta, što se pokazalo da je od neprocjenjivog i jedinstvenog značaja. Trilateralna kontakt grupa značajno će doprineti sprovođenju Paketa mera u vezi sa Sporazumom iz Minska i unapređenju mirovnog procesa“, objasnio je on.

Dačić je istakao da je Srbija spremna da igra ulogu poštenog posrednika u ovom procesu, prenosi Tanjug.

Stvaranje uslova za dijalog i kompromis, prema njegovim riječima, mora biti zajednička odgovornost svih država učesnica kao i institucija i struktura OEBS-a.

Bonus video: