Senatorka koja zastupa Krim ne može u Beč

Prethodno je ukrajinska delegacija uložila protest protiv učešća senatorke, koja u Savjetu Ruske federacije zastupa Krim
0 komentar(a)
OEBS, OSCE, Foto: Facebook
OEBS, OSCE, Foto: Facebook
Ažurirano: 18.02.2015. 19:05h

Ruskoj senatorki, koja zastupa Krim, nije dozvoljeno da učestvuje na zimskom zasijedanju Parlamentarne skupštine OEBS u Beču, saopšteno je iz Kancelarije PA OEBS.

Kancelarija je saopštila da je odbijen zahtjev da u ruskoj delegaciji kao član bude Olga Kovitidi.

Prethodno je ukrajinska delegacija uložila protest protiv učešća senatorke, koja u Savjetu Ruske federacije zastupa Krim.

Njeno imene se nalazi od 28. aprila prošle godine na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u EU.

"Predstavnici parlamenata koji su predloženi za PA OEBS moraju zastupati zemlju koja ih prijavljuje, a ne vlasti druge države koja je uspostavljena na tuđoj teritoriji, na način koji većina članica OEBS smatra nelegalnim", navodi se u obrazloženju PA OEBS.

Zimsko zasijedanje PA OEBS okupiće do petka poslanike iz zemalja članice OEBS, a u centru pažnje biće aktuelna situacija u Ukrajini.

Oko 250 poslanika se očekuje na skupu u bečkoj palati Hofburg koji će sjutra, govorom predsjednice austrijskog parlamenta Doris Bures i predsjedavajućim OEBS-u, šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem biti zvanično otvoren.

Bonus video: