Ukrajina traži od EU i NATO da osudi pobunjenike

Danas bi trebalo, prema sporazumu o prekidu vatre koji je potpisan prošle sedmice u Minsku, da počne povlačenje teškog naoružanja sa linije fronta
0 komentar(a)
Igor Strelkov, Foto: Beta/AP
Igor Strelkov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.02.2015. 17:25h

Veliki dio važnog saobraćajnog čvorišta, grada Debaljcev kontrolišu pobunjenici iz Donjecka u istočnoj Ukrajini, rekao je danas bivši ministar odbrane Narodne Republike Donjeck (NRD) Igor Strelkov, prenijeli su pobunjenički mediji.

On je potvrdio i izjavu šefa NRD Aleksandra Zaharčenka da polovinu grada kontrolišu Jedinstvene oružane snage Novorosije, koje se bore protiv ukrajinske vojske.

"Žestoke ulične bitke vode se u Debaljcevu. Pola grada je u rukama proruskih boraca", rekao je Strelkov.

Danas bi trebalo, prema sporazumu o prekidu vatre koji je potpisan prošle sedmice u Minsku, da počne povlačenje teškog naoružanja sa linije fronta.

EU je pozvala da se "danas" povuče teško naoružanje sa fronta u istočnoj Ukrajini kao što je i predviđeno u sporazumu o prekidu vatre potpisanom prošle nedelje, dok stižu izvještaji o žestokim borbama u istočnom gradu Debaljcevu.

"Još jednom podsjećamo da sve strane treba strogo da se pridržavaju tačaka predviđenih u prošlonedeljnom sporazumu i da bez oklijevanja sprovedu te mjere", rekla je danas portparol diplomatske službe EU Katrin Rej u obraćanju medijima.

Ukrajinsko predsjedništvo tražilo je od EU i NATO da osude to što proruski pobunici krše primirje koje su dogovorile dvije strane.

Ruske novinske agencije prenose danas izjavu Valerija Čalija, šefa ukrajinske predsjedničke administracije, koji je naveo da Kijev želi da EU i NATO "odlučno osude" seprartiste zbog kršenja sporazuma koji su u Minsku potpisali evropski lideri prošle sedmice.

Grad Debaljcev je važno željezničko čvorište koje je do sada držala ukrajinska vlada, a za koje obje strane tvrde da se nalazi na njihovoj strani linije razgraničenja. To pitanje nije riješeno u sporazumu o prekidu vatre koji su potpisali lideri Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske.

Portaparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko rekao je danas novinarima da su separatisti nastavili i tokom noći da napadaju vladine pozicije oko Debaljceva. On je dodao da je najmanje pet vojnika ubijeno, a devet je povređeno u ratnoj zoni u posljednja 24 časa.

Prema sporazumu o prekidu vatre koji je stupio na snagu u ponoć između subote i nedelje, precizirano je da povlačenje teškog naoružanja počne drugog dana od obustavljanja borbi. Lisenko je naveo da ovaj uslov još nije ispunjen.

"Čim prestanu borbe... bićemo spremni da počnemo povlačenje", rekao je on.

U ratu u istočnoj Ukrajini koji je počeo u aprilu prošle godine poginulo je do sada 5.600 ljudi, a raseljeno je više od milion, prema podacima UN, objavljenim juče. Rat je takođe u velikoj mjeri obogaljio industrijsko središte zemlje, koje se upravo nalazi u istočnoj Ukrajini.

Bonus video: