Pobunjenici nastavili napade na Debljcevo

"Ovo je interna teritorija: naša. Interno je interno. Međutim, duž linija sukoba nema pucanja"
67 pregleda 4 komentar(a)
Debeljcovo vojska, Foto: Reuters
Debeljcovo vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2015. 20:44h

Ukrajinski pobunjenici odbacili su primirje svega nekoliko sati prije nego što je stupilo na snagu, rekavši da se ne odnosi na grad gdje se zadnjih nedjelja odvija najviše sukoba, prenio je Rojters.

U ponoć sa subote na nedjelju oružje je iznenada utihnulo na većem dijelu teritorije u istočnoj Ukrajini u skladu sa dgovorom o primirju, koje je postignuto nakon nedjelju dana diplomatskih napora koje su predvodile Francuska i Njemačka.

Međutim, proruski pobunjenici su objavili da neće poštovati primirje u Debaljcevu, gdje su ukrajinske vojne snage opkoljene a vojska Kijeva tvrdi da su se napadi pobunjenika u gradu intenzivirali danas popodne.

"Naravno da možemo otvoriti vatru na Debaljcevo. To je naša teritorija“, kazao je jedan od komandanata pobunjenika Eduard Basurin za Rojters.

"Ovo je interna teritorija: naša. Interno je interno. Međutim, duž linija sukoba nema pucanja".

U saopštenju vojske Kijeva se navodi da "neprijatelj" sprovodi napade raznim naoružanjem, uključujući i raketne sisteme Grad, i da im je cilj da okupiraju Debaljcevo.

U telefonskom razgovoru sa liderima Angelom Merkel, Fransoa Olandom i Vladimirom Putinom, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je kazao da je na mirovnim pregovorima prošle nedjelje u Bjelorusiji dogovoreno da prekid vatre važi na svim linijama fronta uključujući i Debaljcevo.

Porošenko je naglasio da po dogovoru iz Minska povlačenje vojne opreme i teškog naoružanja zahtijeva "puni i bezuslovni" prekid vatre.

Organizacija za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS), odgovorna za nadgledanje primirja, saopštila je da im pobunjenici nijesu dozvolili da uđu u Debaljcevo.

Obje strane okrivljuju neprijatelja za kršenje primirja. Međutim Debaljcevo je u fokusu sukoba već nedjeljama, i biće teško pričati o primirju ukoliko ukrajinske snage ostanu tamo zarobljene pod paljbom, ili pobunjenici nastave sa napredovanjem, navodi Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da mirovni sporazum sklopljen u četvrtak mora biti primijenjen „bezuslovno“.

Međutim, on nije pomenuo da li Moskva vjeruje da se primirje odnosi na Debaljcevo. Ukrajinske snage se već nedjeljama održavaju u gradu, željezničkom centru koji se nalazi između dva glavna pobunjenička uporišta.

Pobunjenici tvrde da su potpuno opkolili grad, međutim Ukrajina tvrdi da njene snage drže otvorenim put preko kojeg se snabdijevaju.

Vašington tvrdi da su redovne ruske vojne snage naoružane tenkovima i raketnim lanserima posljednjih dana napredovale prema gradu sa svih strana.

U glavnom pobunjeničkom centru, Donjecku, Rojtersov novinar je kazao da se artiljerija čula svakih par sekundi uoči primirja, ali da je u ponoć prestala.

Portparol ukrajinske vojske je kazao da se primirje "uglavnom poštuje". On je naveo da su njihove snage deset puta bile na meti raketnih napada od kako je primirje stupilo na snagu, ali da su to lokalizovani incidenti i da nijedan vojnik nije stradao.

Porošenko, odjeven u uniformu vrhovnog komandanta oružanih snaga, izdao je u ponoć u televizijskom obraćanju naređenje za prekid vatre, ali je kazao da i dalje postoji velika zabrinutost zbog Debaljceva.

Maksim, pobunjenički borac na kontrolnom punktu na putu od Donjecka do Dnipropetrovska, koji je pod kontrolom vlade, kazao je da ne očekuje da se primirje održi.

"Primirje? Sumnjam. Možda dva tri dana, a onda će opet početi da pucaju. Ovo je sve predstava. OEBS ovuda prolazi, stoga naravno da su mirni".

Bonus video: