Sakašvili savjetnik Porošenka: "Komuniciraće sa svijetom"

"Mihail će postati ukrajinski predstavnik u inostranstvu i, u isto vrijeme, predstavljati stranu zajednicu u Ukrajini. Uvjereni smo da će on moći da uspostavi dvosmjernu komunikaciju između Ukrajine i ostatka svijeta", rekao je Porošenko
1 komentar(a)
Mihail Sakašvili, Foto: Beta/AP
Mihail Sakašvili, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.02.2015. 15:02h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko imenovao je bivšeg gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija za jednog od svojih savjetnika, navodi se u predsjedničkom dekretu.

Zvanični dokument, koji je objavljen na Porošenkovom veb sajtu u petak najavljuje uredbu kojom se "imenuje Mihail Sakašvili kao sajvetnik ukrajinskog predsjednika (na poziciji ne (vladinog) osoblja)", prenijela je RT.

Prema Porošenku, kontroverzni gruzijski političar, koji se trenutno nalazi u SAD u egzilu, biće na čelu Savjetodavnog međunarodnog vijeća za reforme.

Glavni ciljevi te organizacije biće razvoj predloga i preporuka za implementaciju reformi u Ukrajini na osnovu najboljih međunarodnih praksi.

Vijeće će pozivati strane stručnjake za rad na promjeni pravnog sistema u Ukrajini kao i na jačanju međunarodne podrške za tu zemlju.

"Mihail će postati ukrajinski predstavnik u inostranstvu i, u isto vrijeme, predstavljati stranu zajednicu u Ukrajini. Uvjereni smo da će on moći da uspostavi dvosmjernu komunikaciju između Ukrajine i ostatka svijeta", rekao je Porošenko.

Ovo nije prvi put da se ukrajinski predsjednik obraća stranim državljanima za pomoć, podsjeća ruska televizija.

Otkako je stupio na dužnost, Porošenko se okružio timom stranih asistenata.

U decembru, on je potvrdio da je odobrio ukrajinsko državljanstvo američkim, gruzijskim i litvanskim državljanima, koji su postavljeni na različita mjesta u vlasti.

Jedna od njih je Natali Jaresko, rođena u SAD, koja je preuzela mjesto ministarke finansija.

Sakašvili (46) je bio predsjednik Gruzije od 2004. do 2013, a bio je meta kritika opozicije zbog autoritarnog postupanja.

Od okončanja predsjedničkog mandata nalazi se u egzilu u SAD.

U zemlji se, u međuvremenu suočava sa brojim optužbama proisteklim iz vremena dok se nalazio na vlasti, uključujući optužbe za korupciju.

U septembru, sud u Gruziji zamrzao je Sakašviliju i članovima njegove porodice bankovne račune i imovinu.

Bonus video: