EU za pojačanu kontrolu granica

Potrebno je, kako se navodi, veće angažovanje sa trećim zemljama u oblasti bezbejdnosti i suzbijanja terorizma, naročito na Bliskom istoku, Sjevernoj Africi i na zapadnom Balkanu
0 komentar(a)
ograda, granica, Foto: Shutterstock
ograda, granica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2015. 09:21h

Šefovi država ili vlada EU založili su se, u cilju sprečavanja terorizma, za jačanje kontrola spoljnih granica zone Šengena.

Vođe EU su apelovale na očuvanje zajedničkih vrijednosti i zaštitu od nasilja koje se temelji na etničkim ili vjerskim motivima i rasizmu, navodi se u saopštenju sa jučerašnjeg neformalnog sastanaka u Briselu.

"Moramo bolje da sprovedemo implementaciju instrumenata i dalje ih razvijemo s ciljem da se otkriju i spriječe putovanja povezana sa terorizmom, posebno kada su u pitanju strani borci u redovima terorista", navodi se u saopštenju.

S tim u vezi apelujeno na evropske zakonodavce da, uz pouzdan mehanizam zaštite podataka, usvoje direktivu o evropskom registru

Apeluje se da se "postojeći šengenski okvir u potpunosti iskoristi za jačanje i modernizaciju kontrole spoljnih granica", navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da kroz nadležne službe treba da se pojača saradnja s ciljem da se suzbiju izvori finansiranja terorizma i spriječi trgovina oružjem.

"Ključni element borbe protiv terorizma je sprečavanje radikalizacije", navodi se u saopštenju sa sastanka i apeluje na preduzimanje odgovarajućih mjera, u skladu sa nacionalnim ustavima, za otkrivanje i uklanjanje sadržaja na internetu koji podstiču terorizam ili ekstremizam.

Ističe se da spoljna saradnja EU mora da doprinese borbi protiv terorističkih prijetnji koje eskaliraju u susjedstvu EU, posebno u Siriji i Libiji.

Potrebno je, kako se navodi, veće angažovanje sa trećim zemljama u oblasti bezbejdnosti i suzbijanja terorizma, naročito na Bliskom istoku, Sjevernoj Africi i na zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju i podvlači značaj dijaloga kultura i civilizacija u promovisanju osnovnih sloboda.

Bonus video: