Ko u Evropi pazi na svaki euro?

Tri četvrtine je naučilo više da cijeni male stvari u životu, a 54 procenata posvećuje svojoj familiji više vremena, dok se 58 procenta fleksibilnije prilagođava novoj situaciji
1 komentar(a)
Euro, Foto: Shutterstock
Euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2015. 09:47h

Ekonomska kriza je ostavila traga na stav Austrijanaca prema novcu, budući da 69 procenata pazi na svaki euro koji potroši.

Anketa instituta za istraživanje javnog menjenja Imas je pokazala da su u poređenju sa ostalim zemljama njemačka domaćinstva znatno manje pod pritiskom štednje, dok su italijanska, francuska i španska znatno više.

Skoro polovina, tačnije 49 procenata anketiranih osoba je navelo da danas mora da radi napornije nego ranije, kako bi zaradili dovoljno sredstava za život. Samo 12 procenata ne pazi pomno na svaki izdatak.

Tri četvrtine je naučilo više da cijeni male stvari u životu, a 54 procenata posvećuje svojoj familiji više vremena, dok se 58 procenta fleksibilnije prilagođava novoj situaciji. Više solidarnosti i novca za pomoć drugima pruža samo 27 procenata.

Anketirane osobe su imale ponuđene odgovore koje su ocjenjivale pozitivnom ili negativnom skalom.

Ukoliko se uporede rezultati iz Austrije i Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španije, mogu se uočiti vidne razlike između zemalje. Kada je riječ o rečenici " Svjesno pazim na svaki euvro koji trošim" nju je potvrdilo 46 procenata u Njemačkoj, a u Italiji 80 procenta.

Takođe i većina Francuza, tačnije 73 procenata dobro razmišlja prije nego što potroši svaki euro.

Bonus video: