Erdogan predložio Kastru da Turska izgradi džamiju na Kubi

Erdogan je, takođe, rekao da se kubanska vlada dogovorila sa Saudijskom Arabijom oko sličnog projekta prije izvjesnog vremena
1 komentar(a)
Erdogan, Kastro, Foto: Reuters
Erdogan, Kastro, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2015. 16:50h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan predložio je u Havani kubanskim vlastima izgradnju džamije, izvijestili su turski mediji.

On je nakon razgovora sa kubanskim predsjednikom Raulom Kastrom juče rekao da je tražio odobrenje da Turska izgradi džamiju u Havani koja bi bila zasnovana na modelu džamije u četvrti Ortakoj na evropskoj obali Bosforskog zaliva u Istanbulu.

"Predstavio sam sve informacije, rad na projektu i slike džamije Ortakoj. Uradićemo to sami. Nije nam potreban partner. Ukoliko to smatrate podesnim, mi želimo to da uradimo", rekao je Erdogan o razgovoru koji je vodio sa Kastrom.

Erdogan je, takođe, rekao da se kubanska vlada dogovorila sa Saudijskom Arabijom oko sličnog projekta prije izvjesnog vremena.

Za sad nije poznato na kakav odgovor je naišao Erdganov predlog kod vlasti sekularne Kube, komunističkog ostrva, čiju populaciju od 11 miliona stanovnika, većinom čine katolici, sa svega nekoliko hiljada muslimana.

Prošlog novembra, Erdogan je na konferenciji muslimanskih lidera iz Latinske Amerike u Istanbulu izjavio da su muslimani stigli do Amerike u 12. vijeku, prije nego što je to učinio Kristofer Kolumbo 1492.

Pretežno muslimanska Turska ima slabe trgovinske odnose sa Kubom.

Erdoganova posjeta Kubi dio je njegove turneje po Latinskoj Americi, tokom koje je planirano da posjeti i Kolumbiju i Meksiko.

Bonus video: