Prekid vatre od nedjelje, pa povlačenje teškog naoružanja

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini kazala je da ne očekuje da lideri EU na današnjem Samitu raspravljaju o sankcijama
64 pregleda 0 komentar(a)
Petro Porošenko, Vladimir Putin, Angela Merkel i Fransoa Oland, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Vladimir Putin, Angela Merkel i Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2015. 12:17h

Lideri Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske postigli su dogovor o okončanju sukoba na istoku Ukrajine poslije 17-časovnih pregovora, kazali su danas učesnici pregovora u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije.

Dogovor uključuje prekid vatre, koji stupa na dužnost 15. februara, nakon čega slijedi povlačenje teškog naoružanja.

Sporazum iz Minska nudi nadu za istočnu Ukrajinu, kazao je portparol njemačke kancelarke Angele Merkel, Štefan Zibert.

“Nakon 17 sati, pregovori u Minsku su okončani: prekid vatre u 00.00h od 15. februara , zatim povlačenje teškog naoružanja. U tome leži nada”, napisao je Zibert na Tviteru.

“Uspjeli smo da se dogovorimo o glavnim pitanjima”, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Lideri četiri zemlje posvećeni su poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, piše u zajedničkoj deklaraciji koju je dostavio Kremlj.

”Glavna stvar koja je postignuta je ta što će u noći između subote i nedjelje biti, bez ikakvih usloba, proglašen prekid vatre”, rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko novinarima nakon pregovora u Minsku.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je rekao danas da ima još puno posla koji bi trebalo odraditi po pitanju stanja u Ukrajini, ali da je dogovor iz Minska stvarna šansa da se poboljša situacija u toj zemlji.

Dodao je da su proruski separatisti, koji su u jednom trenutku danas odbili potpisivanje sporazuma, na kraju to i uradili.

Merkel je naglasila da je Putin izvršio pritisak na proruske separatiste kako bi potpisali sporazum.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da "ne gaji iluzije" o sporazumu koji je danas postpisan u Minsku.

Merkel je rekla da "ima još prepreka" koje treba prevazići prije postizanja rješenja konflikta, saopštila je njena pres služba.

Iako je rekla da ima još prepreka, Merkel je navela da "postoji realna šansa da stvari krenu nabolje".

Samit, koji je počeo sinoć, počeo je u trenutku kada su proruski separatisti pojačali pritisak na Kijev najgorim napadima, a u poljednja 24 sata stradalo je 19 vojnika.

Kako sukobi ne jenjavaju, Vašington je počeo javno da razmatra mogućnost naoružavanja Ukrajine da bi se odbranila od “ruske agresije”.

Očekuje se da će ishod pregovora u Minsku uticati na odluke koje će kasnije danas biti donijete na Samitu EU u Briselu, gdje su sankcije protiv Rusije jedna od tema.

Međutim, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini kazala je da ne očekuje da lideri EU na današnjem Samitu raspravljaju o sankcijama.

Mogerini je okarakterisala sporazum iz Minska bitnim, ali ne i konačnim,

“Ne mislim da ćemo danas raspravljati o sankcijama”, rekla je Mogerini novinarima.

Kako se očekuje, Merkel i Oland će malo kasniti na briselski Samit, ali će na njemu tražiti podršku EU za sporazum iz Minska.

"Evropski samit počeće u 15 sati (14.00 GMT) zbog razgovora u Minsku", rekao je Preben Aman, portparol predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska.

Bonus video: