Vojni veteran progoni internet trolove i hejtere

"Ubijeđen sam da sloboda govora ne može da znači da neko može nekažnjeno da kleveće ili da poziva na zločine"
6 komentar(a)
Vojni veteran, Foto: Shutterstock
Vojni veteran, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.02.2015. 10:31h

Veteran međunarodnih misija Poljske vojske u Iraku i Avganistanu, potporučnik Jacek Žebrik objavio je privatni rat trolovima i hejterima koji u anonimnim komentarima na internetu vrijeđaju čast vojnika ili pozivaju na njihovo ubijanje i otkrio je do sada identitet 50 takvih anonimaca.

"Ubijeđen sam da sloboda govora ne može da znači da neko može nekažnjeno da kleveće ili da poziva na zločine. Ne mogu da pristanem na to da neko vrijeđa vojnike koji su poginuli u misijama, ne mogu više sami da se brane, takođe ni na to da se prijeti njihovim porodicama", objasnio je Žebrik listu Žečpospolita zašto razotkriva i predaje sudovima autore anonimnih komentara punih mržnje i nasilja na internetu.

Tokom četiri godine potporučnik je podnio 137 krivičnih prijava policiji i tužilaštvima i tužbi poljskim sudovima a sam je bez pomoći policije otkrio identitet 50 takvih anonimaca.

Od potrage ga nije odgovorilo ni to što je od 137 prijava uspješan bio u svega 12 slučajeva kada su potpisnici postova mržnje osuđeni i kažnjeni uglavnom novčanim kaznama - najmanjom od 12,5 eura u predračunu do najveće od 625 eura.

Tužilaštvo i sudovi uglavnom objašnjavaju da takvi postovi ne nanose veliku štetu i upućuju ga da čast vojnika brani u građanskim parnicama a ne preko krivičnih prijava.

Bonus video: