Lavrov brani pripajanje Krima: Obama pogrešno o Kosovu

Ruski ministar inostranih poslova je rekao da postoje međunarodni propisi koji se "ponekad različito tumače, a razne aktivnosti dobijaju, povremeno, direktno suprotnu interpretaciju"
50 pregleda 0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2015. 17:43h

Na Krimu je sproveden princip samoopredjeljenja utvrđen Poveljom UN, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ističući da na Kosovu nije bilo referenduma.

"Na Kosovu nikakvog referenduma nije bilo. Iako je (američki predsjednik Barak) Obama nedavno rekao da je tamo sve idealno, da je bilo referenduma. Nije bilo tamo referenduma! Kao ni kod mnogih drugih. Njemačka se ujedinila bez referenduma, mi smo to aktivno podržavali", rekao je Lavrov odgovarajući na pitanja učesnika Konferencije o bezbjednosti u Minhenu.

Prema njegovim riječima, na Krimu je u najranijoj fazi krize "Desni sektor" pokušao da se probije i zauzme administrativne zgrade, ali da to "narodne patrole" nisu dopustile.

"Sproveli su referendum o nezavisnosti, a zatim pokrenuli pitanje o prisajedinjenju Rusiji", kazao je Lavrov.

Ruski ministar inostranih poslova je rekao da postoje međunarodni propisi koji se "ponekad različito tumače, a razne aktivnosti dobijaju, povremeno, direktno suprotnu interpretaciju".

"Na Krimu se desilo to što je predvidjela Povelja UN - samoopredjeljenje. U Povelji UN postoji nekoliko principa, i pravo naroda na samoopredjeljenje je na ključnom mjestu, a teritorijalnu cjelovitost i suverenitet obavezni su za uvažavanje", rekao je Lavrov a prenosi TASS.

Ruska agencija navodi da je poslije tih riječi šefa ruske diplomatiije u sali zavladala živost, a on je savjetovao prisutnima da pažljivo pročitaju Povelju UN.

"Generalna skupština usvojila je deklaraciju u kojoj je razjasnila korelaciju temeljnih principa međunarodnog prava. Tamo je potvrđeno da su suverenitet i teritorijalna cjelovitost neprikosnoveni, da zemlje koje pretenduju da se njihov suverenitet uvažava, treba da uvažavaju prava naroda koji žive u tim državama. I da se ne dopusti sprečavanje prava na samoopredjeljenju korišćenjem grube sile", kazao je Lavrov.

Govoreći o Ukrajini, Lavrov je podsjetio da je bio potpisan sporazum sa predsjednikom Viktorom Janukovičem koji su potvrdili šefovi diplomatije Njemačke, Francuske i Poljske, a koji je predvidio formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Drugog dana, kako je rekao, napadnuta je Janukovičeva rezidencija i zgrade vlade, a spaljene su zgrade i ljudi na trgu u Kijevu, Majdanu.

"Nestao je Janukovič, sada se može zauzeti vlast oružanim putem bez obaziranja na nacionalno jedinstvo? To je nedopustivo", rekao je Lavrov i dodao da je vlada nacionalnog jedinstva trebalo da pripremi novi Ustav i na osnovu njega sprovesti izbora.

"Umjesto toga (sadašnji ukrajinski premijer Arsenij) Jacenjuk je krenuo na Majdan, rekavši: 'Čestitajte nam i ja vama čestitam - formirali smo vladu pobjednika!", rekao je šef ruske diplomatije.

Na kraju su gušili akcije protesta u oblastima na istoku Ukrajine, kazao je Lavrov.

"Ko je koga napao? Da li su Donjeck i Lugansk krenuli u napad na Kijev? Ne. Tamo je upućena vojna grupa i počeli su sa pokušajima uspostavljanja vlasti silom", dodao je on.

Lavrov je prethodno u izlaganju na Minhenskoj konferenciji istakao da su događaji iz prethodne godine potvrdili ispravnost upozorenja Moskve na prisustvo dubokih i sistemskih problema u organizovanju evropske bezbjednosti i međunarodnih odnosa u cjelini.

"Konstrukcija stabilnosti, zasnovana na Povelji UN i helsinškim principima, odavno je podrivena postupanjem SAD i njihovih saveznika u Jugoslaviji, koju su bombardovali, u Iraku, u Libiji, širenjem NATO-a na Istok, formiranjem novih linija podjele", rekao je šef ruske diplomatije podsjećajući na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina u Minhenu prije osam godina.

Lavrov je to rekao reagujući na argumente njegovih kolega da se dogodilo iznenadno ubrzano rušenje višedecenijskog svjetskog poretka.

"Projekat građenja 'panevropske kuće' nije uspio upravo zato što se naši partneri na Zapadu nisu rukovodili interesima uvođenja otvorene bezbjednosne strukture uz uzajamno uvažavanje interesa, već iluzijama i uvjerenjima pobjednika u 'hladnom ratu'", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kritikovao je na minhenskoj konferenciji Ameriku i EU za eskalaciju ukrajinske krize, naglasivši da je Rusija za mir.

On je ujedno rekao da bi razgovori ruskog predsjednika Putina, njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Fransoa Olanda mogli pokrenuti nacionalni dijalog u Ukrajini.

"Ne vjerujem da Evropa sebi može priustiti da ignoriše širenje tog nacionalističkog virusa", rekao je Lavrov, povodom razvoja situacije u Ukrajini .

"Svijet se nalazi na prekretnici", rekao je Lavrov, komentarišući ekstremističke tendencije u svijetu i nedostatak adekvatne međunarodne "sigurnosne arhitekture".

On je rekao da je Zapad, umjesto prave, evropske sigurnosne strukture oblikovao iluzije, pošto se osjeća "kao pobjednik hladnog rata" i ocijenio da je kriza rezultat razvoja politike proteklih 25 godina koja cilja na to "da Amerika dominira međunarodnim odnosima u Evropi".

Govoreći o ukrajinskom konfliktu, Lavrov je ukazao da bi snage u Ukrajini trebalo da djeluju na postizanje jedinstva o primjeni "praktičnih aspekata" Sporazuma iz Minska i da će onda Rusija, preko Savjeta bezbjednosti UN, sigurno biti među onima koje će to garantovati.

"Ako ukrajinska vlada polazi od toga da je sopstveni narod neprijatelj, onda ona mora i sa tim nepreijateljem pregovarati", rekao je Lavrov.

Bonus video: