Može li doći do transatlantske podjele: Ministri odbrane članica EU protiv slanja oružja Ukrajini

Više oružja u ovoj oblasti nas neće dovesti bliže rešenju i neće okončati patnju stanovništva", ističe njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen
2 komentar(a)
Ministri odbrane EU, Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ministri odbrane EU, Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2015. 18:57h

Više ministara odbrane iz država članica EU se na sastanku NATO u Briselu izjasnilo protiv američkog slanja oružja ukrajinskoj armiji, jer bi to samo moglo da podstakne sukob.

Time se nagovještavaju moguće transatlantske podjele ukoliko se Vašington odluči da ipak isporučuje oružje Kijevu, prenosi Rojters.

"Više oružja u ovoj oblasti nas neće dovesti bliže rešenju i neće okončati patnju stanovništva", ističe njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen.

Ona se zalaže za ekonomske i političke pritiske na "proruske separatiste i Rusiju" kako bi se do rješenja došlo za pregovaračkim stolom.

Holandska ministarka odbrane Dženin Henis-Plashert ističe kako će Holandija insistirati na podršci Ukrajini u kojoj neće biti oružja jer je politički dijalog jedini put iz krize.

Danski ministar odbrane Nikolaj Vamen naglašava kako njegova zemlja nema planove da Ukrajinu snabdijeva oružjem.

Britanski ministar odbrane Majkl Felon je izjavio kako će "London razmotriti šta još može da učini na planu obuke i opreme koji bi pomogli Ukrajincima da se bolje zaštite od napada kojima su izloženi".

Američki ambasador u NATO Daglas Lut je juče izjavio kako vjeruje da će vlada SAD odlučujući o tome da li da naoružava Ukrajinu "paziti da ne potkopa američko-evropsko jedinstvo oko sankcija Rusiji".

Grupa bivših visokih diplomatskih i vojnih zvaničnika SAD preporučila je nedavno da SAD Ukrajinu snabdeju odbrambenim oružjem kao što su protivtenkovske rakete.

Bonus video: