OEBS osudio visoke novčane kazne bugarskim medijima

Bugarska komisija je u januaru takođe kaznila izdavača Alpico Publishing i njegov onlajn list zovnews.com sa 50.000 eura zbog izvještavanja o bankarskom sektor
0 komentar(a)
Dunja Mijatović, Foto: Savo Prelević
Dunja Mijatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.02.2015. 16:32h

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je danas zabrinutost zbog visokih novčanih kazni izrečenih bugarskim medijima zbog objavljivanja osjetljivih članaka o finansijskim aktivnostima kompanija i bankarskom sektoru.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na vebsajtu Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnu (OEBS), bugarska Komisija za finansijski nadzor kaznila je sa oko 80.000 eura grupu Economedia zbog članaka objavljenih prošlog ljeta u njenim publikacijama Kapital i Dnevnik.

Bugarska komisija je ocijenila da se tim člancima manipuliše tržištem i dodatno kaznila listove sa 5.000 eura zbog odbijanja da otkriju svoje izvore, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Bugarska komisija je u januaru takođe kaznila izdavača Alpico Publishing i njegov onlajn list zovnews.com sa 50.000 eura zbog izvještavanja o bankarskom sektoru.

"Velike novčane kazne izrečene medijskim kućama mogu da dovedu do cenzure u izvještavanju o pitanjima od javnog interesa", rekla je Mijatović.

Ona je dodala da njena kancelarija traži da se donesu zakoni koji će štititi medije od potrebe da otkriju izvore kao način da se garantuje javnosti pristup informacijama.

Kako podseća agencija Frans pres, bugarske vlasti su optužile te publikacije da su prošle godine objavili "neprovjerene" informacije o jednoj od tada vodećih banaka u zemlji CCB. Te informacije su izazvali paniku štediša i juriš na povlačenje uloga, a u novembru prošle godine banci je ukinuta dozvola za rad.

Bonus video: